Razgovor 013: Jelena Cvetić, Muzički centar "Vokali"

JELENA CVETIĆ "Vocal Kids": Rad sa decom je nešto najlepše i najplemenitije

Pančevo, Ned, 01/01/2017 - 14:33
Mirjana Marić Veličković

Za Muzički centar "Vokali" 2016. godina bila je veoma uspešna. Preko pedeset čanova nastupalo je na raznim manifestacijama i festivalima. Po prvi put predstavili su se i široj publici nastupajući u muzičkim emisijama na televiziji, a sve ovo je krunisano tradicionalnim koncertom u Kulturnom centru Pančeva koji je održan 22. decembra. O tome šta su sve radili, kako se ova ideja razvijala tokom godina i kakvi su im planovi za narednu godinu, pričala nam je Jelena Cvetić, dirigent i osnivač Muzičkog centra "Vokali". 

Ove godine ste imali veliki broj interesantnih nastupa. Kako biste ocenili godinu za nama? Na šta ste najviše ponosni?

Protekla 2016. godina je za Muzički Centar ,,Vokali “ bila vrlo raspevana i mogu reći uspešna. Pamtićemo je po sjajnim projektima i lepom saradnjom, koju smo ostavrili sa produkcijskom kućom Emotion. Prvobitno smo učestvovali u muzičko-scenskom spektaklu ”Ja mogu sve” koji je emitovan na RTS-u, a potom je usledio i poziv, a potom i učešće u emisiji “Tvoje lice zvuči poznato”. Svakako da je to na šta smo izuzetno ponosni, a deca su ponela neprocenljivo iskustvo radeći I družeći se sa vrhunskom ekipom iz sveta muzike i medija.

Takođe, bili prisutni smo na gotovo svim gradskim manifestacijama, nekoliko nastupa na BUDI festivalu, rođendanu Aviv parka u organizaciji Magazina Story, na prolećnom i jesenjem Dečjem Sajmu u Beogradu, na Karnevalu, u Mikserhausu,  učestvovali na svečanoj Akademiji povodom 70 godina Mašinske škole, na Dečjoj nedelji i još puno lepih nastupa.

Od jesenas imamo jedno novo i lepo iskustvo sa RK Dinamo Pančevo, koji igra u prvoj super ligi Srbije, pa kada god igraju na domaćem terenu, u Hali sportova Strelište, pružamo im podršku pevanjem državne i klupske himne.

jelena.jpg

 

Kako je Vocal Kids nastao i šta je bila početna ideja?

Dečji hor Vokal Kids nije nastao odjednom. Gotovo dve decenije se bavim dečjim horskim pevanjem. Prvobitno sam vodila hor Osnovne muzičke škole “Jovan Bandur”, sa kojim sam nagrađivana na raznim takmicenjima i festivalima. Od 2007. do 2014. godine sam vodila hor “Zvončići”, a 2014. sam osnovala Muzički Centar ‘’Vokali” pod čijim okriljem rade Vokal Kids, hor za decu do 12 godina I Vokal Teen za tinejdžere.

Ideja je bila da spojim moj divan poziv sa decom i pretočim u jedan jako lep i koristan hobi. Kod dece, horsko pevanje doprinosi razvoju muzikalnosti, socijalnih veština, samopouzdanja i discipline, što je od izuzetnog značaja za nove generacije dece. Sasvim malu decu uči timskom radu, savladavanju prepreka, razvoju intelekta jer svaka proba predstavlja svojevrsni trening memorije. Horsko pevanje je idealno za stvaranje radnih navika, savladavanje treme, a studije su dokazale da deca koja kao hobi imaju hor, pokazuju značajno bolje rezultate i uspeh u školi. Sve te činjenice su me ubedile da sam izabrala dobar put i poziv.

Koliko članova broji hor Vocal Kids i kog uzrasta su deca?

Vokal Kids trenutno broji oko 50 članova uzrasta od 3 do 12 godina.

Kako birate numere koje ćete izvoditi i koliko vremena u proseku treba deci da savladaju jednu pesmu?

Repertoar koji izvodimo je raznolik, a najčešće izvodimo dečje autorske pesme u kojima se oni i nalepše osećaju i prepoznaju. Najviše sarađujemo sa kompzitorima Ladom Lesom, Frenkijem Bogićević, Svetlanom Milić, Ferencom Kovačem, Milivojem Ilićem i Oliverom Cvetić. Takođe, rado izvodimo i obrade pop i rok pesama koje su prihvatljive za decu. Deca jako brzo i rado uče nove pesme i ne treba im više od dve do tri probe da je savladaju sve sa koreografijom.

masinska_6.jpg

 

Koliko je rad sa decom zahtevan? Koje su prednosti u odnosu na rad sa odraslima?

Rad sa decom je nešto najlepše i najplemenitije. Ne pada mi nikad teško i naporno, šta više, često se desi da me oni oraspolože i energetski podignu. Njihove duše su čiste i iskrene i provoditi vreme sa takvim malim prijateljima je neprocenljivo. Oni su naša ogledala. Koliko im pružimo vidi se na njima. Presrećna sam što su mi omogućili da se bavim najlepšim pozivom na svetu.

Kakvi su planovi za novu godinu?

Planova za 2017. godinu ima puno…..Jedan on prioriteta će biti rad i objava našeg prvog CD-a. Posle praznika, očekuje nas Humanitarni koncert u Kulturnom Centru u organizaciji HO Svetionik, gde će sav prihod biće namenjen Dečjem odeljenju pančevačke bolnice.

Novogodišnja poruka za ljubitelje hora Vocal Kids.

Poruka za sve ljude koji prate i podržavaju naš rad, ali i za one koji će to tek početi u 2017. želimo dobro zdravlje, puno ljubavi i samo raspevano. Provodite što više vremena sa decom, okrepiće vas i oplemeniti. 

vokali2.jpg
                                                                              

 Marketing

Najnovije vesti