• Kako sa 177 biti i dalje mlad?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Svaki rođendan je jedinstvena prilika da se pomenu uspesi i bitni događaji, što je učinilo i jedno od najstarijih pevačkih društava u zemlji – Pančevačko srpsko crkveno pevačko društvo – na svečanosti povodom 177 godina od osnivanja, 22. aprila u dvorani Kulturnog centra Pančeva.

    Pevačko društvo proslavilo rođendan

    Proslavu je otvorilo Pevačko društvo interpretacijom kompozicija „Poju Bogu mojemu“ Mite Topalovića i „Hristos voskrese“ Vere Milanković, a potom je prisutne pozdravio predsednik PSCPD-a Srđan Miković. On je podsetio poštovaoce Društva da je od 1838. godine do danas ono imalo plodonosnu delatnost i okupljalo najznamenitije Pančevce. Pod rukovodstvom muzičkih stvaraoca i dirigenata poput Nikole Đurkovića, Kornelija Stankovića, Davorina Jenka, Mite Topalovića i Jovana Bandura napredovalo je, koncertiralo i bilo važan deo sveukupnog muzičkog i kulturnog života ovog grada. Nova istorija Pančevačkog društva, kako je naglasio Miković, beleži od 2000. godine, uz vođstvo mr Vere Carine, mnogo koncertnih aktivnosti, gostovanja, učešća na festivalima i donosi pregršt društvenih priznanja, nagrada i povelja. Prošla godina nije zaostajala ni u kom smislu u odnosu na ostale.

    – Podsetio bih vas da je, uz brojne druge nastupe, hor učestvovao na festivalu „Horovi među freskama“, na kome je dobio najviše priznanje – nagradu „Vojislav Ilić“, kao najbolji veliki vokalni ansambl. Hor je pevao u Beloj Crkvi, Starčevu, Bečeju, Ivanjici… Kruna cele sezone je titula apsolutnog pobednika osvojena na Međunarodnom festivalu „Niške horske svečanosti“ – nagrada za najbolje interpretiran program u celini i posebna pohvala za izvođenje Mokranjčeve „Pete rukoveti“ – rekao je Srđan Miković.

    Pančevačko sprsko crkveno pevačko društvo imalo je bogatu aktivnost, a kao najbitniji događaji izdvajaju se: veče posvećeno Mokranjcu, kojim je otvorena koncertna sezona Galerije SANU, „Dani duhovne muzike“, predstavljanje monografije „Petnaest godina Međunarodnog festivala ’Pančevački dani duhovne muzike’“ autorke mr Vere Carine i muzičkog izdanja „Biseri duhovne muzike“. Projekat koji je okupio brojne muzičare realizovan je u novembru na svečanoj akademiji povodom obeležavanja 250 godina od osnivanja Banatske vojne granice. Reč je o premijernom izvođenju Koreografske kantate „Banat“ prof. dr Dimitrija Golemovića, a ovom prilikom je Pevačko društvo sarađivalo sa KUD-om „Stanko Paunović“ NIS-RNP, Kraljevskim gudačima Svetog Đorđa i pančevačkim muzičarima.

    Podmladak PSCPD-a, njegov Dečji hor, koji radi pod budnim okom prof. Borjane Stražmešterov, danas broji više od 30 članova i iza sebe ima mnogo nastupa i priznanja. Mališani su i tokom ove svečanosti predočili svoje umeće i radost pevanja izvođenjem tri scene iz predstave „Čarolija varskršnje noći“ autorki Katarine Radusinović i Borjane Stražmešterov, a kao solisti su svirali Luka Vujčić (tambura), Marjana Gavranović (klavir) i Jelena Petrović (violončelo). Nakon njih, nastupila je mlada violinistkinja Marija Stefanović uz klavirsku saradnju prof. Ane Milatović, a potom je publika ponovo čula PSCPD sa mr Verom Carinom, koji je raskošnim zvukom i tehnički vešto interpretirao „Duhovni koncert br. 34“ Dmitrija Bortnjanskog. Predstavili su se i nadareni učenici Muzičke škole „Jovan Bandur“, koji su
    muzicirali u kamernim ansamblima Trio „Primavera“ i Duvački kvintet „Veramente“.

    Predsednik i dirigentkinja uručili su zahvalnice svima koji su podržavali rad PSCPD-a tokom prošle godine i doprineli njegovom uspehu, a pored gradske uprave, kulturnih institucija i javno-komunalnih preduzeća, među njima se nalaze i razna udruženja, pojedinaci i predstavnici medija. Veče je zaokruženo premijernim prikazivanjem umetničkog filma „Davorin Jenko – tvorac himni i budnica“ Dragomira Zupanca, kojim je odata počast bivšem horovođi Pančevačkog crkvenog pevačkog društva.

    J. Svirac

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Vek pančevačke biblioteke

    Jubilarna godina biće godina modernizacije, kako bi se još veći broj sugrađana animirao da koristi pogodnosti čitaonice sa 110 mesta, knjiškog fonda od oko 200.000 knjiga i preko 50 serijskih […]