Nemanja Bodanov
Intervju – Nemanja Bogdanov, direktor Kulturnog centra Pančeva

KC PANČEVA: Umesto selidbe – otkup?

Pančevo, Pon, 26/09/2016 - 13:59
Mirjana Marić


PANČEVO, 25. septembar – Poslovanje Kulturnog centra Pančeva moglo bi da bude ugroženo zbog procesa restitucije, odnosno vraćanja imovine i obeštećenja za imovinu koja je oduzeta od pojedinaca i zadužbina i prenesena u opštenarodnu, državnu, društvenu ili zadružnu svojinu. Direktor Kultunog centra Pančeva, Nemanja Bogdanov, objasnio nam je koji delovi ustanove su predmet resitucije i kako će se oni izboriti sa ovim problemom.

– Najveći problem je Galerija savremene umetnosti i uskoro ćemo početi sa serijom sastanaka sa gradonačelnikom i većnikom za kulturu, na temu šta ćemo raditi sa Galerijom. Ja ću se zalagati da ovog puta dobijemo trajno rešenje, da nas više niko ne seli i da Galerija dobije svoje mesto, rekao je Nemanja Bogdanov.

Kako on ističe, od velike važnosti za grad je da ima Galeriju savremene umetnosti i da će biti zaista teško ukoliko bude potrebno tražiti novi adekvatan galerijski prostor koji je u centru grada i koji bi zadovoljavao galerijske standarde.

– Problem restitucije se javlja i u samoj zgradi Kulturnog centra Pančeva. Izabinski prostor, koji je naš drugi ulaz na binu, pod restitucijom je. Imaćemo kompleksan problem, jer mi taj prostor koristimo i kao garažu, ali i kao i mesto kuda unosimo opremu i odakle se snabdeva cela bina – unosi scenografija, muzički instrumenti, scenska rasveta. Ako budemo izgubili taj prostor, za njega nemamo zamenski. Komunikacija sa binom u tom trenutku postaje problem. Plan je da Kulturni centar pripremi novac za kupovinu tog prostora. Nadam se da ćemo dobiti podršku i tadašnjeg gradskog veća, da se taj deo dvorišta otkupi, rekao je Bogdanov.

savremena_galerija_korzo.jpg

 

On je dodao da je situacija problematična i za Knjižaru Kulturnog centra. Gubitak ovog dela zgrade znači i gubitak knjižare kao delatnosti, jer više neće postojati prostor za to.

Za sve delove zgrade koji su sporni planirani su pregovori, gde će jedna od opcija biti i otkup, ukoliko vlasnici to budu želeli.

– Kada se radi o bioskopu Vojvodina, vlasnici su nam rekli da su oni raspoloženi da se ta zgrada renovira. Oni bi je dali na korišćenje Kulturnom centru uz neku naknadu, jer im znači da se ovakva delatnost vrši u tom objektu.

Ukoliko bude bila opcija da se problematični prostori otkupe, postoji izvesno rešenje koje je za sada samo na nivou dogovora. 

Naime, letnja pozornica Kultunog centra Pančeva ni ove godine nije bila u funkciji. Kako kaže Nemanja Bogdanov, ovaj prostor je nezavršen projekat i zahteva dosta ulaganja kako bi se stavila u apsolutnu funkciju.

– Postoji inicijativa da se letnja pozornica vrati gradu, kako bi grad mogao da prenameni to zemljište detaljnim urbanističkim planom, a da Kulturni centar dobije finansijsku pomoć od grada upravo kako bi se otkupili objekti pod restitucijom i kako bi se sama zgrada Kulturnog centra sredila od opreme do samog objekta, rekao je Bogdanov.

Kako on ističe, još uvek se ne zna sudbina Letnje pozornice, jer je u domenu razgovora. 
MarketingNajnovije vesti