knjiga
Kultura

Knjiga nekadašnjeg pančevačkog gimnazijalca u užem izboru za NIN-ovu nagradu

Pančevo, Čet, 05/01/2017 - 18:39
Mirjana MarićU uži izbor za NIN-ovu nagradu za 2016. godinu ušlo je 11 romana. Među autorima su i višestruki učesnici trke za ovo književno priznanje, ali i debitanti. Jedan od autora koji je prvi put u trci za NIN-ovu nagradu je i Darko Tuševlјaković, čiji je roman “Jaz” objavio Arhipelag.  Ovaj autor, poreklom iz Zenice, u Pančevu je živeo od 1992. do 1996. godine, gde je završio Gimnaziju "Uroš Predić". 
 
O svojoj knjizi "Jaz" Tuševljaković kaže da je to priča o dvema stranama medalje zvane porodica, priča o tome koliko je teško ostvariti iskrenu komunikaciju sa bilo kim, pa čak i sa ljudima koje smatramo najbližim.
 
- To je priča o sitnim razlikama između ljudi koje dovode do dubokih raskola, o pravu svakog od nas na samoopredeljenje i o tome koliko je teško staviti se u kožu drugoga. Veliki deo tih problema nastaje iz naše nemogućnosti da istinski pogledamo u sebe i upravo je to ono sa čim likovi Jaza, svako na svoj način, moraju da se suoče: dvoje ostarelih roditelja, na "letovanju" u Grčkoj, i njihov sin tokom studija u srcu Šumadije krajem prošlog veka. Jaz nije jedan, ima ih mnogo, dominantan je možda generacijski, ali nerazumevanje postoji na više ravni, prijateljskoj, rodnoj, nacionalnoj, političkoj... Iako govori o našoj svakodnevici i bavi se običnim ljudima, roman nema pretenziju da "objasni" stvarnost, već pre da je dodatno obogati, možda baš uvođenjem nove misterije u živote čije tajne ionako nikad nećemo biti u stanju do kraja da dokučimo, ispričao nam je o knjizi Tuševljaković. 
 
Prema njegovim rečima, činjenica da se knjiga "Jaz" našla u užem izboru predstavlja veliko uzbuđenje za njega. 
 
- Drago mi je da je roman privukao pažnju kritike, da je zaživeo svojim životom. Nisam se nadao tome, mada ne mogu reći da nisam razmišljao o tome. Pisci razmišljaju o publici, o uspehu svog dela, o nagradama. To je sastavni deo ovog zanata, ali naravno da me je iznenadila jutrošnja vest. Veoma prijatno. U dobrom društvu se "Jaz" našao, želim mu i dalje sve najbolje, rekao je Tuševljaković. 
 
On smatra da je žiri napravio zanimljiv odabir  sa nekoliko veterana, nekoliko aktuelnih imena i nekoliko 'novajlija'.
 
- Mnogo knjiga mi stoji pored noćnog ormarića i čeka da ih uzmem u ruke, a siguran sam da će se i neke sa ove liste uskoro naći na toj gomili. Favorita nemam, nikad nisam voleo kladionicu - zapravo sam siguran da su sve ove knjige vredne pažnje, zaključuje Tuševljaković. 
 
Finalisti 63. NIN-ove nagrade biće poznati 12. januara, a ko će je dobiti saznaće se 16. januara.
 MarketingNajnovije vesti