• Ko su članovi novog gradskog Saveta za kulturu?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Gradsko veće izabralo je nove članove Saveta za kulturu. Kako je objasnio nadležni član Gradskog veća, Nemanja Rotar, posle javnog poziva od 30 lica koja su želeli da budu članovi ovog tela izabrano je sedam. Delokrug rada Saveta za kulturu definisan je u 12 tačaka, a jedna od njih je da „učestvuje u sprečavanju negativnih pojava u kulturi”.

    Članovi saveta postali su Dejan Trifunović, umetnički direktor KUD-a Stanko Paunović, Zoran Jovanović Jus, akademski slikar, Vera Carina, dirigent PSCPD-a, Slobodan Bubnjević, novinar i pisac, Jasna Jovanov, arheolog, Vladan Đurković, pozorišni i radio reditelj i Vlada Protić, producent.

     

    Na prvom sastanku koje održan u četvrtak, 10. novembra govorilo se o budućim zadacima ovog tela, gde je na samom početku većnik za kulturu i omladine Nemanja Rotar istakao da činjenica da se za članstvo u Savetu za kulturu prijavilo trideset ljudi, znači da je prepoznato da Sekretarijat za kulturu i omladinu radi dobro i da u ovoj oblasti može još dosta toga da se uradi i nadogradi. 

    Kada pogledate unazad poslednje tri decencije krize i tranzicionog perioda, kultura je ipak zadržala jedan kvalitetan nivo u Pančevu. Mi smo zadržali sve ono što jedan ozbiljan grad mora da ima kada je u pitanju kultura. To je razlog što neki kontinuitet postoji i nadam se da može da bude samo bolje, rekao je Rotar. 

    Od Saveta se očekuje da daju predloge, da sugerišu i ukazuju na probleme i da se o njima otvoreno priča.

    Trudiću se da u ovom mandatu uradimo barem jedan veliki projekat prekogranične saradnje, da se još jedan objekat industrijskog nasleđa osposobi za kulturne potrebe, kao što su Pivara, Crveni magacin. Takođe da se pomogne kada su u pitanju institucije, od Kulturnog centra, Dom omladine Pančevo i domova kulture u naseljenim mestima, rekao je Rotar.

    Osim Vlade Protića, koji je bio opravdano odustan, na sastanku je prisustvovalo ostalih šest članova koji su ovom prilikom predstavili svoj dosadašnji rad. 

    Dejan Trifunović, umetnički direktor

    Umetnički direktor KUD-a „Stanko Paunović“ NIS Rafinerije nafte Pančevo. Nalazi se 20 godina na mestu umetničkog rukovodica ansambla. Bavi se očuvanjem tradicije, gde je u fokusu narodna igra. Bio je član ansambla Kolo. Radi kostime i narodne nošnje. Vodi dve gradske manifestacije, Etno glas i Pančevo grad igre. Savetnik je Centra za istraživanje i očuvanje tradicionalnih igara Srbije, član Odbora za narodnu umetnost pri Zavodu za kulturu Vojvodine.

    Mr Vera Carina, dirigent

    Dirigent PSCPD-a i muzički rukovodilac već 16 godina. Radi u Muzičkoj školi „Jovan Bandur“ Pančevo. Organizovala Božićne i Uskršnje koncerte kao gradske manifestacije. Vodi manifestacije Dani duhovne muzike i Dane prota Vase. Gostuje na simpozijumima duhovne muzike. Bila član žirija mnogih horskih takmičenja.

    Vladan Đurković, pozorišni reditelj

    Zaposlen pet godina u Omladinskom pozorištu Dadov u Beogradu kao umetnički direktor. Trenutno na doktorskim studijama na Fakultetu dramskih umetnosti. Kao gradski službenik grada Beograda radio izvršnu produkciju svih gradskih događaja – BELEF-a, BITEF-a, BEMUS-a, Dana Beograda i Proslavu 20 oktobra.

    Zoran Jovanović Jus, akademski slikar

    Akademski slikar po obrazovanju. Bio uključen u stvaranje Juboxa, radio u časopisu Duga. Živeo u Francuskoj 30 godina gde je radio za velike kuće kao što je 20th Century Fox, Columbia Pictures. Dobio nagradu francuski Cezar. Radio u poznatim francuskim časopisima i za jednu fransucku opštinu u kreiranju i radu kulturnih manifestacija.

     

    Jasna Jovanov, arheolog

    Radi kao arheolog u Zavodu za zašitu spomenika kulture od 2008. godine. Bavi se zašititom nepokretnog nasleđa. Učestovala kao član tima i kao rukovodilac iskopavanja arehološkim istraživanja od Pančeva do granice sa Rumunijom, zatim na mernoj stanici kod Rafinerije nafte Pančevo i kao član tima arehološkog istraživanja lokalteta Dupljaja i Čibuk. 2014/2015. godine bila kooridinator IPA projekta koji je rađen sa Univerzitetom u Rešici i njihovim županijskim savetom.

    Slobodan Bubnjević, pisac i novinar

    Radi u nedeljniku Vreme od 2003. godine. Koorinator je produkcije u Centru za promociju nauke u Beogradu. Piše prozu i radio drame. Uređuje časopis Elementi.

    Za kooridnatora Saveta za kulturu na prvom sastanku je izabran Zoran Jovanović Jus, a za zamenika kooridinatora Jasna Jovanov. 

    Osim Saveta za kulturu biće formirano još jedno telo, koje će se baviti implementacijom Strategije kulturnog razvoja grada Pančeva 2016-2020. 

    Gradsko veće izabralo je nove članove Saveta za kulturu. Kako je objasnio nadležni član Gradskog veća, Nemanja Rotar, posle javnog poziva od 30 lica koja su želeli da budu članovi ovog tela izabrano je sedam. Delokrug rada Saveta za kulturu definisan je u 12 tačaka, a jedna od njih je da „učestvuje u sprečavanju negativnih pojava u kulturi”.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Vek pančevačke biblioteke

    Jubilarna godina biće godina modernizacije, kako bi se još veći broj sugrađana animirao da koristi pogodnosti čitaonice sa 110 mesta, knjiškog fonda od oko 200.000 knjiga i preko 50 serijskih […]