Kultura

,,Kovinski pozorišni susreti“ kao novi početak za kulturu u Kovinu

Izvor: 
Ivana Jaćimovski Sub, 26/03/2016 - 11:06

U Centru za kulturu Kovin, od 24. do 27. marta po prvi put se održava teatar festival pod imenom ,,Kovinski pozorišni susreti – Novi početak“. 

Selektor Aleksandar Saša Volić je za ovaj festival odabrao relevantne tematske krugove savremene scenske umetnosti nudeći lepotu glumačke igre, snagu smisla kvalitetnih dramskih tekstova i inspirativnih rediteljskih interpretacija.

"Ovaj festival je pokušaj da stvorimo jednu vrstu autentičnosti Centra za kulturu. Ovo je skromnan i simboličan festival", rekao direktor Kulturnog centra, Vaštag Vendel.

Tradicija pozorišta u Kovinu je duga. Ovo mesto ima dve pozorišne trupe, a Amatersko pozorište Kovin postoji više od 60 godina.

,,Amaterske trupe vuku jednu vrstu teatarske publike, koja je ovde aktivna, i zahvaljujući njima i organizatoru kulture u Centru za kulturu uspostavila se jedna vrsta saradnje sa drugim pozorištima. Tokom godina publika je stekla neku vrstu navike odlaska u pozorište u zavisnosti od ekonomske situacije teatra, građana“, ističe Vaštag Vendel.

Pre više od deset godina postojala je tradicija održavanja festivala u Kovinu pod nazivom Banatski pozorišni susreti (BAPS). Teatar festival je novi koncept i projekat Centra za kulturu, čiji je cilj da publici ponudi bogatiji kulturni program.

,,Kovin kao manje mesto apsolutno zaslužuje ovakav festival. Ako ima pozorišne publike, ako ima neko agilno rukovodstvo, ako ima dobrih ideja, ako ima nešto malo para uz jednu dobru reklamu i obaveštavanja lokalnog stanovištva, ako im ponudite nešto dobro, onda će biti publike. Potrebno je kulturu i umetnost decentralizovati, ali sve zavisi od lokalne uprave i ljudi koji vode ovakve kulturne institucije i količine para koje se odvajaju za kulturu“, rekao je glumac Predrag Ejdus.

Na prvom ,,KOPS – u 2016.“ festivalski gledaoci u Kovinu upoznaće se sa vrednostima repertoarskog pozorišta i vrhunskim stvaralaštvom umetnosti glume. 

Prve festivalske večeri gledaoci su mogli da uživaju u predstavi beogradskog Bitef teatra,,Čehov je Tolstoju rekao zbogom“. Drugog dana teater festivala odigrana su pozorišna ostvarenja ,,Postmoderni kabare dobrog vojnika Švejka“ u izvođenju glumačkog ansambla Narodnog pozorišta iz Šapca, dok će se u sibotu igrati predstava Kruševačkog pozorišta ,,Lepotica Linejna“. Poslednjeg dana, 27. marta na svetski dan pozorišta, gosti KOPS-a biće najbolje amatersko pozorište Krušćić u Srbiji za 2015, sa predstavom ,,Velika drama“ .Marketing

Najnovije vesti