Nemanja Rotar, direktor Kulturnog centra Pančeva

Kultura osvaja nove prostore

Izvor: 
013info Sub, 08/08/2015 - 17:22

Primenom Zakona o restituciji Kulturni centar Pančeva ostaje  bez galerija "Dvorište"  i "Elektrika",  prostorima pre svega popularnim među mlađim Pančevcima i poklonicima alternativne umetničke  scene.

Čitav objekat Kulturnog centra obuhvaćen je procesom restitucije, postupak je u toku, ali gradske vlasti, rukovodstvo Kulturnog centra i gradska javnost svesni su ozbiljnosti ovog problema i spremni da zajednički nađu rešenje da Kulturni centar Pančeva ostane na mestu na kojem postoji decenijama.

Deo rešenja predstavlja adaptacija nekadašnje zgrade lista "Pančevac" u  galeriju  Bate Mihajlovića, čija dela odavno čekaju na prostor u kojem će biti dostupne Pančevcima, što je i bila  želja slavnog pančevačkog slikara. Ovaj prostor ujedno će služiti i za realizaciju programa koji su se do sada održavali u galerijama Elektrika i Dvorište, tako da alternativni pristup kulturi ostaje kurs Kulturnog centra Pančeva, ističe Nemanja Rotar, direktor Kulturnog centra.

U novu sezonu Kulturni centar Pančeva ulazi i sa novim "umivenim" licem - u toku je rekonstrukcija biletarnice koja će prerasti u pravo umetničko delo, ambijentalnu instalaciju poznatog  pančevačkog vizuelnog umetnika Dragana Jelenkovića.

Letnja pozornica ostaje verna filmskom programu. Kraj avgusta rezervisan je za retrospektivu domaćih filmova i nekoliko premijera stranih filmskih hitova, što će ujedno predstavljati i uvod u novu filmsku sezonu i Pančevo film festival.

Tribinsko književni program postao je uspešna tradicija Kulturnog centra, na kojoj će se insistirati i u budućnosti.

"Sutradan posle detinjstva" knjiga Nemanje Rotara posvećena Miki Antiću,  nedavno je  premijerno  predstavljena u Novom Sadu, a očekuje je još 30 promocija širom Srbije. Sam autor kaže da je iznenađen prijemom na koji je knjiga naišla kod čitalaca i to objašnjava suštinskom potrebom savremenog  čoveka za emocijom. Podnaslov - "Knjiga o odrastanju, nežnosti, pticama" vapaj je za nežnošću u ovom grubom i brutalnom vremenu u kojem živimo.

B. P.Marketing

Najnovije vesti