madjarski bend
Nova Festival Pančevo

Mađarski sastav 12z prvi put nastupa u Srbiji

Pančevo, Sre, 30/09/2015 - 12:14
Mirjana Marić

Mađarski elektro-akustični dvojac 12z (onetwozed), koji čine Balint Sabo (gitara, elektronika) i Marton Krištof (elektronika, klavijature, bas) nastupiće prvi put u Srbiji, 9. oktobra u 22 časa u Dvorani “Apolo”, u okviru prvog izdanja Nova Festivala u Pančevu.

Iako su mladi i relativno novi autori na mađarskoj sceni, u proteklih nekoliko godina istakli su se kako brojnim diskografskim izdanjima, tako i konceptualnim sešnima s gostujućim muzičarima. Spajajući savremene tendencije u elektronskoj muzici i slobodnu improvizaciju, grade originalan izraz koji najviše dolazi do izražaja na koncertima.

Njihov najzapaženiji i najambiciozniji projekat bio je 12z (sessionz), serijal nastupa što se odigravao jednom nedeljno od 2012. godine, uz učešće brojnih gostiju. Startovao je kao niz proba u jednom stanu u Budimpešti, da bi evoluirao u redovan nedeljni program koji slavi nesputanu improvizaciju, naposletku pretočen i u album. Za razliku od džezerskog koncepta improvizacije „na temu“, koji se često zadržava i u improvizovanoj muzici lišenoj žanrovskih stega, 12z daje prednost „oblikovanju zvuka“ i građenju strukture iz prividnog haosa. Ovom  bendu, koji je izgradio reputaciju na javnim nastupima i u saradnji s gostima, često se pridružuje Aron Porteleki (bubnjevi, viola), te u ovom kontekstu otvorenije koketiraju i sa rok estetikom, premda zadržavaju osnovni koncept improvizacije. 

Marta ove godine, duo 12z objavljuje album The Free Fall Inspirations, na kome donosi „eklektičnu paletu kompleksnih, improvizovanih zvučnih poema“, te muzičari prave zaokret u svom stvaralaštvu, prvi put se predstavljajući u potpuno elektronskom izdanju. Ove godine prezentuju i Streams of Rising Air, sedamnaestominutni rad koji najavljuju kao „posebne fragmente procesa snimanja“, sa predstojećeg albuma Trembling Air. Kako pojašnjavaju, ti fragmenti „reflektuju koncept albuma ne kao njegovu celinu, već pre nalik malim mozaicima“, u kojima se grubo sečena i procesuirana tradicionalna muzika savršeno uklapa sa beskompromisnom ali melodičnom elektronikom.

12z
12z.jpg

 

Nova Festival, festivala nove i avangardne muzike održava se u Pančevu i Beogradu od 8. do 10. oktobra, u organizaciji udruženja “KomunikArt”, uz pokroviteljstvo Grada Pančeva, Italijanskog instituta za kulturu iz Beograda, Ambasade Republike Slovenije i Collegium Hungaricum-a iz Beograda, a uz podršku „Vajfert piva” kompanije HEINEKEN Srbija.
MarketingNajnovije vesti