• Majski dani knjige u znaku slovenačke književnosti

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Manifestacija Majski dani knjige, koja će ove godine biti održana od 24. do 28. maja u Gradskoj biblioteci Pančevo, nosi naziv Slovinjak Pank 2016. i biće u znaku slovenačke književnosti. Ova književna manifestacija se održava po 14 putu u organizaciji Gradske biblioteke, a pod pokroviteljstvom Grada Pančeva.

    Pančevačka književna publika imaće priliku da se druži sa Mojcom Kumerdej, Vladom Žabotom i Dušanom Čaterom, čije stvaralaštvo spada u sam vrh onoga što čini današnju savremenu književnu scenu u zemlji Franca Prešerna i Lajbaha. Tokom manifestacije, na Dan mladosti, pričačaće se o liku i delu J. B. Tita i „titostalgiji”, a publika će takođe upoznati Milisava Savića, čiji je najnoviji roman dobio veoma prestižne nagrade.

    Novina je da Majski dani knjige i Rukopisi imaju zajednički program, a osim redovnog programa, pripremljen je filmski, ali i dečji segment koji je namenjen najmlađim čitaocima.

    Direktor Gradske biblioteke Pančevo Dejan Bosnić rekao je sledeće:

    “Tema ovogodišnje manifestacije biće slovenačka književnost koja se događa po drugi put. U susret respektabilnom jubileju želeli smo da se osvrnemo nazad i vidimo šta je to bilo na samom početku, jer su prvi Majski dani takođe bili obeleženi slovenačkom književnošću i tadašnjim vrhom njihove književne scene. Početkom majskih dana beše reč i beše slovenačka kultura, a u međuvremenu su dolazili i mnogi slovenački pisci.”

    O samoj večeri otvaranja i predstavljanju monografije „Slovenci u Južnom Banatu” Josipa Vebera, pričao je Nenad Živković koji je ukratko predstavio knjigu koju je Udruženje Slovenaca u Južnom Banatu je još 2014 godine štampalo ovu knjigu, ali koja će sticajem okolnosti tek sada biti promovisana. U ovoj knjizi Veber je nakon nekoliko godina terenskog istraživanja prikupio podatke o porodicama koje žive na teritoriji četiri južnobanatske opštine – Pančeva, Kovina, Bele Crkve i Vršca.

    Više o saradnji između Doma omladine i Gradske biblioteke Pančevo, govorila je Jasmina Topić koja je rekla da ova ideja postoji godinama ali da su se konačno uskladile sve okolnosti da to može i da se realizuje. Ona je izrazila nadu da će ova saradnja od ove godine postati praksa s obzirom sa su Majski dani knjige i Rukopisi dve vodeće književne manifestacije.

    „Ove godine nam je 315 autora poslalo svoje radove. Uredništvo koje broji tri stalna člana, dva urednika saradnika je iščitalo preko hiljadu pesama i priča. Pored mene su Dragana Mladenović i Čarna Popović, Ana Ristović koja prevodi mladu slovenačku poeziju i Zvonko Tanevski koji je makedonski pesnik i koji svake godine organizuje konkurs u Makedoniji i uređuje taj segment zbornika. To je značajno jer su neki slovenački pisci dolazili u Pančevo. I postoji ta neka povezanost slovenačke i pančevačke književne scene. Ne samo zato što su gostovali ovde, već se dešavalo da i mi budemo njihovi gosti“, rekla je Jasmina Topić.

    Više o programu manifestacije pogledajte na sledećem linku.

    Manifestacija Majski dani knjige, koja će ove godine biti održana od 24. do 28. maja u Gradskoj biblioteci Pančevo, nosi naziv Slovinjak Pank 2016. i biće u znaku slovenačke književnosti. Ova književna manifestacija se održava po 14 putu u organizaciji Gradske biblioteke, a pod pokroviteljstvom Grada Pančeva.</

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Vek pančevačke biblioteke

    Jubilarna godina biće godina modernizacije, kako bi se još veći broj sugrađana animirao da koristi pogodnosti čitaonice sa 110 mesta, knjiškog fonda od oko 200.000 knjiga i preko 50 serijskih […]