Kultura

Mala Žaoka: Vatromet duha i dečjeg talenta

Pančevo, Sub, 29/10/2016 - 18:10
Mirjana Marić


Prvi dan šestog Festivala humora i satire "Mala žaoka" koji je posvećen deci, održan je u petak, 28. oktobra, u Domu omladine Kačarevo.

Ovom prilikom predstavljena je izložba nagrađenih dečjih likovnih radova koji su nastali u okviru radionica koje je vodio karikaturista i ilustrator Nikola Dragaš. Deca su uživala uz mađioničarske majstorije Luke Ivanovića, a ostatak večeri bio je posvećen druženju sa aforističarima Aleksandrom Čotrićem, Bojanom Ljubenovićem i Zoranom T. Popovićem.

Dečji deo festivala je izuzetno dobro prošao, odazvalo se dosta škola i učenika. Očekujemo da sledeće godine proširimo na ostala naseljena mesta i na još neke škole u gradu koje budu voljne da sarađuju. Festival postaje sve ozbiljniji i zauzima već ozbiljno mesto u čitavom regionu. Druge večeri ćemo imati i goste iz inostranstva, iz Makedonije i Crne gore, BIH, 11 vrhunskih satiričara, rekao je Zoran T. Popović, selektor festivala i dodao: 

Cilj nam je kvalitet. Trudimo se da to održimo i da dovodimo najbolje ljude i na taj način afirmišemo samu satiru.

Satiričari i aforističari Bojan Ljubenović i Aleksandar Čotrić su učesnici festivala od njegovog osnivanja. Svake godine na festivalu u Kačarevu čitaju deci svoje aforizme, i bez preterivanja deca ih sa oduševljenem prihvataju. 

Nisam do sada preskočio nijedan festival. Ja sam češće na ovom festivalu nego neki Kačarevci, kaže šaljivo Bojan Ljubenović. On je dodao da Festival humora i satire u Kačarevu pokazuje da entuzijazam jednog čoveka podrškom lokalne samouprave može da postane jedan odličan festival. 

Ovo je kulturni događaj kojim se Pančevo i okolina, naročito Kačarevo mogu ponositi. Zaista nije lako u ovom vremenu nemaštine dovesti tako ozbiljna imena iz sveta satire, iz tako dalekih krajeva. Oni dolaze na reč i jedno drugarsko osećanje prema Zoranu koji sve ovo vodi.

Ja se uvek rado odazivam, dolazim oba dana, rekao je Ljubenović. 

Aleksandar Čotrić je istakao da uprkos tome što je ovo festival humora, on postaje sve ozbiljniji.

Posebno je značajno što se on obogaćuje i što u njemu učestvuju mladi i što dobijamo podmladak. Smatra se se da humor i satira već decenijama pišu u našoj zemlji, ali to ne vredi ako nema mladih snaga koja će da naslede sadašnje autore. Ovaj festival upravo tome doprinosi. Osim što okuplja neke od najboljih pisaca ovog žanra ne samo u Srbiji nego i iz regiona, što je pravi podvig za jedno relativno malo mesto u opštini Pančevo, festival je i pravi vatromet duha, i uvek je dobro posećen. Autori se rado odazivaju, postao je prepoznatljiv na mapi sličnih festivala. U rangu je sa onim najznačajnijim manifestacijama ovoga tipa, koje se održavaju u Beogradu ili u Kruševcu.

On je takođe rekao da je teže pisati za decu.

Slažem sa Duškom Radovićem koji je rekao da za decu treba pisati kao i za odrasle, samo mnogo bolje. Moj primer je takav, kada sam ja bio mlađi pisao sam za odrasle, tek kada sam došao u neke zrelije godine, počeo sam da pišem za mlađe. I kada se piše za njih onda mora da se vodi računa da su poruke pedagoške, razumljive i da je svaka reč jasna deci. Pored onih odlika koje aforizam ima, da zasmeje, zabavi, on bi trebalo i da pouči. Upravo je zato za decu veći izazov pisati, teže, ali je veće zadovoljstvo. Kada u direktnom kontaktu sa njima vidite iskrene reakcije. 

14859326_10210710983309190_962991056_o.jpg

Žaoka je i ove godine organizovao Dom kulture Kačarevo. 

Veoma smo ponosni na ovu Žaoku, koja je usmerena prema mladima. Nama su mladi ciljna grupa, želimo da se razvija njihov duh i humor što njima danas u životu prilično fali. Lepo je videti u sali i decu i iz drugih naseljenih mesta. Trudićemo se da sledećih godina to još proširimo ako možemo, rekao je Zoran Marković, direktor Doma kulture Kačarevo. 

Na samom kraju večeri dodeljene su nagrade za najbolje literarne i likovne radove. 

Ove godine je pristiglo oko 200 radova, iz osnovnih i srednjih škola sa teritorije Pančeva.

Ova cela priča počinje od aprila meseca, zahvaljujući Mariji Jević i Domu omladine. Ja sam držao radionice u Dolovu, Jabuci, Banatskom Brestovacu i Kačarevu i u Pančevu letnju školu. Tu je prošlo mnogo dece i sve je to dovelo da ovakviih rezultata. Među nagrađenima u onih 12 imamo 5-6 njih sa radionica, gde se vidi veliki napredak. Ja sam prezadovoljan. Ponosan sam na sve njih, rekao je Nikola Dragaš, karikaturista i ilustrator. 

14876281_10210710982909180_341259925_o.jpg

Nagrade za najbolje likovne radove su osvojili Nikolina Jovanović, Gimnazija "Uroš Predić" Pančevo, na temu "Žurka" i Uroš Kuzmanović, OŠ "Aksentije Maksimović" Dolovo, na temu "Ringišpil". Dodeljeno je i deset specijalnih nagrada koje su osvojili učenici OŠ "Žarko Zrenjanin", Katarina Bijelić V-1, Katarina Zlatanović V-3, Stefan Jović VIII-3, OŠ "Goce Delčev" Jabuka, Dejan Jaćimovski VII-3, Maja Čajić VIII-2, OŠ "Olga Petrov" Banatski Brestovac, Tamara Đurić i Stefan Jovanović i iz OŠ "Aksentije Maksimović", Marko Kuzmanović.  Iz srednjih škola specijalne nagrade su osvojile Jelena Stojanović II-5 i Anebela Tot Horšanji II-5 iz Tehničke škole "23. maj" Pančevo.

Prvo mesto na konkursu za za najbolje literarne radove u kategoriji osnovnih škola je osvojili Milena Smiljković, VIII-1, OŠ "Žarko Zrenjanin" Kačarevo, na temu "Cirkus", kratka satirična priča. Specijalne nagrade osvojili su Petar Mrđen VI-1, OŠ "Olga Petrov" Banatski Brestovac, pesma, Nikola Đorđević VIII-1, OŠ "Olga Petrov" Banatski Brestovac, aforizmi, Dušan Stanojević VII razred, OŠ "Aksentije Maksimović, Dolovo, aforizmi, Radovan Ankucić VII razred, OŠ "Aksentije Maksimović" Dolovo, aforizmi, Milica Trailov V-1, OŠ "Aksentije Maksimović" Dolovo, aforizmi i Teodora Radonjin V-1, OŠ "Aksentije Maksimović" Dolovo, aforizmi. Svi su dobili vredne nagrade.

U subotu, 29. oktobra biće održano drugo veče festivala Žaoka, sa početkom u 19h, u Domu omladine Kačarevo.

14881735_10210710983949206_723664526_o-1.jpgMarketingNajnovije vesti