marčelo
Hip Hop u Apolu

Marčelo, prvi put sam pred Pančevcima

Izvor: 
013info Sub, 01/08/2015 - 22:44

Prvi  Marčelov samostalan nastup u Pančevu, održan je u petak, 31. jula 2015. godine u dvorani “Apolo”.  Najzastupljenije su bile numere sa najnovijeg albuma “Napet šou”, ali su se na koncertnom repertoaru našle i  starije pesme. Na sceni su, osim Marčela, bili Nensi, Ministar Lingvista i DJ Raid, kao i gosti, muzičari iz Pančeva, Filip Krumes i Iskaz.

3.jpg

Od njegovig prvog albuma “De facto” do danas, stil izražavanja mu se znatno promenio. Uzimajući u obzir koliko je godina prošlo od tada, Marčelo kaže da je normalno da čovek sa 32 godine zvuči drugačije nego što je zvučao sa 20, i da je pogrešno što ljudi smatraju da je manje bunta ako se tiše priča.  "Žar je isti i ljute me iste stvari. Izraz se promenio i žanrovski, ali poruka nije", kaže on i dodaje: "Ono što pivo čini pivom, ono što čoveka čini čovekom, ne bi smelo da se menja!"  Marčelu su bitni muzika i dobar tekst, a ne žanrovi, koji su stvar prošlosti: "Nemam tri života, pa da jedan ceo potrošim na jedan žanr." 

Vođen time, Marčelo je započeo saradnju sa ljudima iz dzež miljea.  Dok su radili na albumu “Napet šou” shvatili su da je osnivanje novog benda prirodan sled događaja. Novi sastav, “Napeti quintet” u kome svira i naš Pančevac, violinista Filip Krumes, nastupao je u Domu omladine Beograda, 30. aprila, za Svetski dan džeza, zatim na Musicology festivalu, a uslediće i nastupi i na LoveFest-u, Nišvilu, kao i veliki koncert zakazan za 10. oktobar. O saradnji sa Filipom, Marčelo kaže: "Filip Krumes je uradio mnogo za pesmu Pegla. Njegov solo na kraju bez reči može završiti tu priču." 

2.jpg

Razgovarajući o žanrovima, osvrnuli smo se na trep muziku, koja je za kratko vreme doživela ekspanziju u Srbiji: "Dešavaju se trendovi i talasi. Treba pričati o tome kada bude bilo evidentno da li je to bio samo nalet ili je nešto što zaista nudi materijal za podžanr." 

Osim što je poznat po tekstovima koji se mogu otpevati ili izvikati, veoma su popularni i zapaženi i njegovi književni tekstovi. Roman “Zajedno sami “ izašao je 2008. godine, a godinu dana kasnije, i zbirka tekstova “O ljudima, psima i mišima”.  Zbirka je posvećena posebnim grupama ljudi: psima koji su verni do te mere da vernost postaje mana ukoliko je pružena pogrešnoj strani, i mišima, svesnim štetočinama koje vire iz svojih rupa, koji naprave štetu i pobegnu. Prema Marčelovim rečima, njima je dodeljena arhaična množina u čast drevnosti zanata kojim se bave. 

Marčelo kaže da ga nervira to sto se Srbi predstavljaju kao kočoperan narod koji sebe smatra nepokorivim, a onda kada je potrebno to dokazati, većina se, svojom odlukom može svrstati u poltrone i ulizice. 

5.jpg

Prva knjiga trilogije “Malterego”, “Rubikova stolica”, izdata je  2012. godine. Kako kaže autor, naš sagovornik, druga knjiga je drugačije koncipirana i obimnija, pa rad na njoj iziskuje više vremena, te zbog toga i dalje nije objavljena, ali je pri kraju. Prošle godine je izašlo posebno izdanje knjige i CD-a “Napet šou”, koje je prodato u više od 10 000 primeraka. "Dobro je da je tako, jer je opšta situacija obeshrabrujuća. Nismo se bavili očekivanjima, prostitucijom i tržištem. Stalo nam je da se svidi publici, ali ne po cenu kompromisa sa dušom.", rekao nam je Marčelo. 

Ono što piše, piše iz svog ugla, a publika, čija se starosna granica pomera od najmlađih u prvom redu do najstarijih u poslednjem, njegove tekstove različito tumači. "Važno je gde nastaje umetnost. To je van kontrole. Nešto je veće od svega, tu je i dešava se", objašnjava Marčelo i govori kako se nada da neće morati da bira između olovke i mikrofona, ali ako do toga ipak bude došlo - muzika se dogodila, a po zanimanju je on, ipak, pisac. 

 

Aleksandra Njagul   
MarketingNajnovije vesti