Foto: Privatna arhiva
2. Međunarodni književni festival „Kulturom do prijateljstva“ Plavnica

Međunarodna nagrada za pesnika Dragana Petkovića iz Jabuke

Pančevo, Ned, 18/09/2016 - 02:39
Mirjana Marić Veličković

PANČEVO, 18. septembar – Dragan Petković, pesnik iz Jabuke, osvojio je nagradu za najlepšu dečju pesmu na 2. Međunarodnom književnom festivalu „Kulturom do prijateljstva“, Plavnica u Crnoj Gori, u okviru konkursa poezije za decu na temu „U okrilju porodice najljepše se sanja“. 

Ove godine odlučivao je žiru u sastavu Zdravko Odorčić iz Zagreba, Radovan Vlahović iz Novog Sada i Draško Došljak iz Berana, a medalju sa likom Ivana Cekovića i plaketu dobio je Dragan Petković za pesmu „Avanturista". 

– Nagrada mi zaista puno znači, jer se radi o poeziji za decu. Ovo je veliki podstrek za stvaranje i dalji rad na organizaciji festivala i umrežavanju umetnika. Nagradu ću, javno na sceni, posvetiti mom velikom prijatelju Saši Božoviću i sećanju na ovog velikog pesnika za decu, rekao je Dragan Petković i dodao: 

– Velika je čast za svakog, pa i za mene, kad vaš rad vrednuju ljudi koji se zalažu za prave vrednosti. Koliko mi je poznato u Pančevo dugo nije stigla nagrada ovog tipa i svakako mi je drago da i na ovaj način upisujem Jabuku i Pančevo na mapu evropskih gradova gde se gaji lepa pisana reč i prijateljstvo među ljudima.

Prema propozicijama koje su date u konkursu, dodeljuje se nagrada za najlepšu pesmu kojoj pripada Medalja sa likom zavičajnog pesnika Ivana Cekovića, Povelja i umetnička slika. Prvobitno je bilo predviđeno ukupno još deset nagrada, ali je zbog kvaliteta pesama žiri dao predlog da se proširi za još pet kojima pripadaju. Svim piscima koji su konkurisali biće uručene zahvalnice.

Festival počinje 30. septembra, a nagradaće biti uručena 1. oktobra. 

AVANTURISTA

Ja sam, valjda, tako rođen:

uvek žedan avantura.

Omiljeni predmet mi je,

pogađate, fiskultura.

Na splavu bih, k’o Tom Sojer

otplovio sve do mora,

ali ne znam da l’ je bliže

Bugarska ili Crna Gora.

Moja sestra bubalica,

za finoću primer svima.

Na pitanja teška uvek

odgovore ona ima.

Ja pametan nisam tako,

al’ me za to nije stid.

Šta da radim kad ne volim

da nad knjigom gubim vid!

Nestašluka tati dosta,

mami praznih obećanja,

pobeg’o bi al ne mogu

najlepše se kući sanja.Marketing

Najnovije vesti