PAFF Foto: Pančevo Film Festival
Selekcije „Ponoćna jeza” i „Svetla budućnost”

Mladost i kreativnost na trećem Pančevo Film festivalu

Pančevo, Sub, 10/09/2016 - 18:12
Mirjana Marić Veličković

PANČEVO, 10. septembar – Treći Pančevo Film Festival uveliko traje, a od trenutka kada je otvoren projekcijom filma „Toni Erdmann”, rediteljke Maren Ade u Kulturnom centru Pančeva, zainteresovanost za ovogodišnje programe ne jenjava. Publiku, do sutra uveče, očekuje još mnogo filmova koje mogu pogledati na više lokacija u Pančevu.

Prošlogodišnja poslastica za ljubitelje horor filmova, selekcija „Ponoćna jeza” i ove godine sastoji se od izbora filmova uglednog reditelja Džulijana Ričardsa, koji je izabrao pet filmova koji su omaž horor žanru 60-ih, 70-ih i 80-ih godina dvadesetog veka.  

Kako on objašnjava, horor filmove voli uglavnom mlađa publika za koju gledanje ovog žanra predstavlja mogućnost da se indirektno izlože opasnosti.

Zapravo gledanje horor filmova omogućava gledaocima da istraže osećaj straha i opasnosti kroz fikciju, što može biti i vrlo edukativno, rekao je Ričards i dodao:

– To je kao vožnja rolerkosterom, i može da bude katarzično. Suočiti sa sa neprijatnim stvarima – ljudskim stanjima, smrti, bolestima i svim onim sa čime treba da se suočimo u svakodnevnom životu.

Igor Bezinović
Foto: Pančevo Film Festival
14265027_2098854293673421_3470280541559508763_n.jpg

Ovogodišnja selekcija Svetla budućnost koja je revijalnog karaktera, predstavila je rad Igora Bezinovića, mladog hrvatskog reditelja čije kratke filmove je PAFF publika već imala priliku da vidi. Kroz ovogodišnju retrospektivu, koja je održana u četvrtak, 8. i petak, 9. septembra, prikazano je trienaest filmova koji nastali kao duhoviti odgovor na spontana dešavanja iz okoline.

Sve moje priče su uglavnom nastajale na samom snimanju, a ne na osnovu scenarija. Trudim se da uvek imam ljubav prema onome što radim i da ne radim stvari ako procenim da od njih ne bi moglo nešto kvalitetno izaći, rekao je Bezinović. 

Svečano zatvaranje i proglašenje pobednika Pančevo Film Festivala u selekcijama „Svetionici” i „Rani radovi” biće održano u nedelju, 11. septembra, od 20h.Marketing

Najnovije vesti