Kultura

MONOGRAFIJA O PUPINU: Ogroman doprinos srpskog naučnika

Pančevo, Sre, 29/03/2017 - 14:54
Aleksandar Stojković


Dr Dragoljub Martinović i dr Dragoljub Cucić, predstavili su danas u Gimnaziji svoju ilustrovanu monografiju  "Naučnik i patriota Mihajlo Idvorski Pupin".  Kniga se na 150 strana bavi Pupinovim životom i radom, a specifična je po objedinjenom prikazu naučnoistraživačke i nacionalno političke aktivnosti, kao i zbog isticanja Pupinovih izuzetnih doprinosa razvoju elektronike i telekomunikacija.

- Knjiga je o svim Pupinovim doprinosima izumiteljskim, naučnim, dobrotvornim i nacionalno političkim. Pupin je dao ogroman doprinos telekomunikacijama jer je on prvi patentirao višekanalni prenos. Što se tiče oblasti elektronike, patentirao je ispravljač, koji danas svi koristimo, generator signala, oscilator i pojačavač. Oscilator je recimo u elektronici ono što je točak u  mehanici. To se nikada nije naglašavalo, rekao nam je dr Martinović i skrenuo nam pažnju i  na veliki Pupinov doprinos medicini poboljšanjem  rentgen aparata.

 

img_9588.jpg

 

Ova knjiga, prvenstveno pisana za mlade, treba da bude još jedan od podsticaja da Mihajlo Pupin, jedna od najznačajnijih ličnosti srpske nauke i istorije, dobije odgovarajuće mesto u školskim programima.

Dr Dragoljub Cucić nam je rekao da sada imamo na jednom mestu nešto sažeto što može pomoći i istraživačima i svima zainteresovanima da unaprede svoje znanje o Mihajlu Pupinu.

Izdavač monografije o Mihajlu Pupinu  je Dom kulture "Мihajlo Pupin" Idvor, a finansirana je sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

 
MarketingNajnovije vesti