• Motivi naivaca iz Kovačice i na maskama

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Galerija naivne umetnosti u Kovačici svake godine organizuje Oktobarski salon slika. Ove godine na izložbi su radovi 26 autora.

    Na slikama se uvek prikazuje život Slovaka, kroz svakodnevne poslove, narodnu nošnju, ambijent u kojem žive. Naglašen je duh prošlih vremena, koji žele da sačuvaju od zaborava, ali i tekuće prilike, a stvaralaštvo ove godine obeležio je oprez pred koronavirusom.

    Slikarka Zuzana Vereski za RTS priča da je ove godine naslikala temu kako komšinice piju kafu preko zida. „Obe stavile merdevine i drže razdaljinu dva metra. Tako se pila kafa kad je bila zabrana“, navodi Vereski.

    Slikar Pavel Polovni Juhas kaže da su njegova tema vinogradi, grožđe, vino, podrumi. „Zadnjih par godina me to drži“, ističe Juhas.

    Motivi iz seoskih kuća, ljudi i domaće životinje našli su se ne samo na slikarskim platnima, već i na maskama, što je zanimljivost ovogodišnje izložbe.

    Ana Žolnaj Barca, direktorka Galerije naivne umetnosti, kaže da za poklon fondu 2020. godine ostavljaju oslikane maske, na temu umetnosti naive i pandemije kovida.

    Jaroslav Hrubik, predsednik Opštine Kovačica, ističe da slikari, članovi Galerije, svake godine poklanjaju po jednu sliku u fond. „On danas broji 1.324 slike, što je jedno neprocenjivo bogatstvo“, smatra Hrubik.

    Najstariji slikari, Jan Bačur i Alžbeta Čižikova, dobili su na poklon kovanice Narodne banke Slovačke na kojima su njihove slike.

    To je zasluženo priznanje za dugogodišnji rad i negovanje slovačke kulture.

     

    Galerija naivne umetnosti u Kovačici svake godine organizuje Oktobarski salon slika. Ove godine na izložbi su radovi 26 autora.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Vek pančevačke biblioteke

    Jubilarna godina biće godina modernizacije, kako bi se još veći broj sugrađana animirao da koristi pogodnosti čitaonice sa 110 mesta, knjiškog fonda od oko 200.000 knjiga i preko 50 serijskih […]