• Mozaci pančevačke umetnice izloženi u Temišvaru

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Pančevačka slikarka prof. dr Snežana Jovčić Olđa predstavila se likovnoj publici Temišvara retrospektivnom izložbom „Mozaici“ u Galeriji “Helios”, u četvrtak 24. avgusta 2017. godine. U prisustvu stručnjaka iz oblasti arheologije rimskog perioda na teritoriji Rumunije, umetnika i likovne publike, izložbu je otvorio dr Adrian Ardec, direktor Arheološkog parka “Tibiskum” iz Karansebeša. Joan Sekernješ, predsednik Temišvarske filijale Udruženja Likovnih umetnika Rumunije i likovni kritičar, dao je uvodnu reč, naglašavajući značaj promovisanja mozaika u cilju većeg  prisustva i korišćenja širokih mogućnosti ove tehnike u savremenom likovnom izrazu. 

    Prof. dr Snežana Jovčić Olđa je rođena 1967. godine u Jabuci. Diplomirala je na Slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti (FLU) u Beogradu 1991. Godine. Magistrirala je 1994. godine na predmetu Zidno slikarstvo-mozaik na FLU u Beogradu i doktorirala 2015. godine, doktorskim umetničkim projektom „Od mozaičkog portreta do ikone“. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije od 1993. godine. Docent je na FLU u Beogradu, na predmetu Zidno slikarstvo-mozaik. 

    Izložba istražuje vezu koja postoji između rimskih mozaika, neprevaziđenih u  tehnološkoma aspektu, imaginaciji i značaju po razvoj ove tehnike i  savremenog mozaika Snežane Jovčić Olđe, koja nije zasnovana na kopistici i podražavanju, već na zajedničkom polazištu u mozaičkoj interpretaciji realnih prikaza. Retrospektivna postavka predstavlja sve faze u razvoju mozaičkog rukopisa autorke u oblasti mozaika sa temama iz prirode  od mozaika inspirisanih rimskom epohom u tematskom, estetskom i tehnološkom smislu, do mozaika potpuno osobenog rukopisa  koji prirodu koriste samo kao polazište i inicijaciju  za lični emotivni i estetski izraz. Portreti, floralni i zoomorfni motivi,  predstavljeni su na izložbi originalnim radovima i printovima mozaika velikih formata, ugrađenih mozaika i mozaika koji se nalaze u privatnim kolekcijama. Mozaici su izvedeni inverznom metodom izlivanja u betonu i izrađeni su isključivo od prirodnog kamena.

    Izložba traje do 6. septembra 2017. godine i realizovana je uz podršku Gradske uprave Grada Pančeva. 

    Pančevačka slikarka prof. dr Snežana Jovčić Olđa predstavila se likovnoj publici Temišvara retrospektivnom izložbom „Mozaici“ u Galeriji “Helios”, u četvrtak 24. avgusta 2017. godine. 

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Vajari iz Pančeva u Galeriji Doma omladine u Beogradu

    Vajari sa Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu iz Pančeva, studenti treće i četvrte godine, predstavljaju svoje radove. I to na 52. Izložbi crteža i skulptura malog formata u galeriji Doma […]