Koncert grupe Elemental – FreeDom Art Festival

„Muzika uvek treba da ima neku poruku”

Pančevo, Sub, 27/08/2016 - 12:30
Mirjana Marić Veličković

PANČEVO, 27. avgust – Treće veče FreeDom Art festivala obeležio je koncert hrvatske hip hop grupe Elemental, koja je na jednom od boljih nastupa u poslednje vreme, u opuštenoj atmosferi bašte Doma omladine, prezentovala svoj način borbe za slobodu, muzikom i stihovima pesama koje su svi pevali u glas. Na pitanja o tome koliko je ovaj bend društveno angažovan i šta za njih predstavljaju festivali koji promovišu slobode i prava svakoga od nas, pričala je pevačica benda, Remi.

Šta za vas znači učešće na jednom ovakvom festivalu koji nosi jasno poruku slobode?

– Festivali sa takvom porukom su nama vrlo dragi, jer smatramo da je neka naša poruka koju imamo u tekstovima došla i do organizatora i do publike, i da postoji uho koje sve to sluša. I onda razmišljaš da nije uzalud to što radiš i čime se baviš.

Koje teme danas ostavljaju prostor da se o njima i dalje intezivno govori?

– Kao žena u 21. stoljeću smatram da postoji mnogo tematika o kojima se treba progovarati, jedna od njih je i neravnopravnost polova i ženska prava, mada ljude govore da je to pase tema, jer smatraju da su se sva pitanja odgovorila. Mislim da nije tako, dokle god muškarci i žene nisu plaćeni za isti posao. Postoji prostor za nekakav angažman i aktivizam.

Vaše pesme su veoma društveno angažovane.

– Uvek kada vidiš neku nepravednu situaciju, da se nečija prava krše, osećaš ljudski da moraš da reaguješ. Ono o čemu se zapravo jako malo govori, a na čemu definitivno treba poraditi, jesu naša građanska prava. Pošto mi muzičari imamo tu moć i možemo da dopremo do većeg broja ljudi, moramo biti predvodnici u tome svemu skupa. Ja osobno smatram da muzika uvek treba da ima neku poruku. Ako smo već tu, na ovoj zemlji, u jedno ograničeno vreme, hajde da probamo da napravimo svet što boljim.

Kada čujete reč sloboda na šta prvo pomislite?

– Kad čujem reč sloboda, na pamet mi pada osnovno ljudsko pravo svakog od nas. Bar bi trebalo tako biti.Marketing

Najnovije vesti