Foto: Pančevo Film Festival
Kultura

Nagrada za "Dubinu dva" Ognjena Glavonića na 64. Martovskom festivalu

Pančevo, Ned, 02/04/2017 - 10:29
Mirjana Marić


Žiri za strukovne nagrade na 64. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma dodelio je nagradu za najbolju režiju Stefanu Ivančiću za film “Kamen u ruci”, za najbolju kameru nagrađen je Zoran Čulić za “Bon Voyage” Siniše Galića, za montažu Jelena Maksimović za “Dubinu dva” Ognjena Glavonića, a nagradu za najbolji dizajn zvuka i muziku osvojili su Aleksandar Protić i Nemanja Mosurović za film “Zid smrti i tako to” Mladena Kovačevića.

 

Strukovne nagrade, vredne po 500 evra, uručene su 1. aprila u Domu omladine Beograda, uoči premijerne projekcije slovenačko-hrvatskog filma “Svaka dobra priča je ljubavna priča” Rajka Grlića i Matjaža Ivanišina, koji je pozdravio publiku 64. Martovskog festivala.

Stefan Ivančić osvojio je nagradu za najbolju režiju uz obrazloženje žirija da je u filmu “Kamen u ruci” svedenim rediteljskim postupcima prikazao “prelomni trenutak u odrastanju jednog dečaka na veoma jasan, britak i emotivan način”.

Zoran Čulić je nagrađen za najbolju kameru, za film “Bon Voyage” zbog “izuzetnog vizuelnog pristupa filmu, upotrebe objektiva kojim je naglašen intimistički pristup, kadriranju koje podiže atmosferu filma i još bolje naglašava karaktere junaka filma”.

Montažerka potresnog dokumentarca “Dubina dva” o masovnoj grobnici kosovskih Albanaca u Batajnici i zataškavanju tog zločina, Jelena Maksimović, nagrađena je zbog toga što je “kompleksnu temu od izuzetnog društvenog značaja dočarala u savršenom ritmičko-emotivnom odnosu”.

Nagradu za najbolji dizajn zvuka i muziku osvojili su Aleksandar Protić i Nemanja Mosurović za film “Zid smrti i tako to”, jer su ukupnom zvučnom slikom uspeli da približe gledaoce unutrašnjem svetu glavne junakinje, vozačice motora na zidu smrti, na poseban i originalan način”.

Selektori svih takmičarskih kategorija 64. Martovkog festivala, koji je prema koncepciji novog umetničkog direktora Bobana Jevtića fokusiran na domaći film, nominovali su filmove po kategorijama strukovnih nagrada, a na osnovu tih nominacija, žiri je doneo odluke.

Žiri su činili reditelj Ivan Stefanović, direktor fotografije Miloš Spasojević i montažerka Aleksandra Milovanović.

Strukovne nagrade uručili su dobitnicima novi umetnički direktor Martovskog festivala Boban Jevtić i izvršni producent Festivala i urednik filmskog programa DOB-a Marko Popović.

Festival se završava 2. aprila u DOB-u svečanom dodelom Gra pri nagrada i projekcijom filma “Trst, Jugoslavija” reditelja Alesia Bocera, koji je gost.

Izvor: seecult.org
MarketingNajnovije vesti