Žurić
Prijem za dobitnika Andrićeve nagrade – pančevačkog pisca Vuleta Žurića

Nakon Andrića, Vule Žurić u Pančevo „dovodi” Petra Kočića

Pančevo, Pon, 19/09/2016 - 13:31
Mirjana Marić

PANČEVO, 19. septembar – U Zelenom salonu Gradske uprave grada Pančeva održan je prijem za pisca Vuleta Žurića, dobitnika Andrićeve nagrade za 2015. godinu za knjigu pripovedaka „Tajna crvenog zamka“, kojeg je ugostio član Gradskog veća zadužen za kulturu i omladinu, Nemanja Rotar.

Nemanja Rotar naglasio je na početku da je Andrićeva nagrada, koju je Vule Žurić dobio za svoju knjigu pripovedaka, zaista visoko priznanje.

– Dragoceno je kada neko dobije takvu nagradu, a posebno je dragoceno, jer je Vule veoma aktivan na književnom polju i ne samo kao pisac nego kao čovek koji organizuje književni život i u Pančevu i u Beogradu. Predan je potpuno tom poslu, sasvim i bez ostatka, rekao je Nemanja Rotar.

Kako on objašnjava, u današnje vreme ozbiljni pisci zavređuju značajne nagrade, ali se od ozbiljne književnosti ne može živeti.

– Vule je jedan od primera da, ako se čovek svom silinom angažuje i uroni u to, zaista može da ima rezultata. Stvarno mi je veliko zadovoljstvo i drago mi je da primamo kniževnika ovde. Malo smo umetnika ugostili, ali će se ova praksa promeniti. Ljude iz književnosti, društvene sfere koja je skrajnuta u vremenu koje je okrenuta materijalnoj strani života, ne smemo da zaboravimo. Ova duhovna komponenta je ipak nešto što daje smisao životu, rekao je Nemanja Rotar.

Pisac Vule Žurić istakao je da mu je ovaj susret značajan signal da će u narednom periodu isto ovako biti primljeni svi oni koji se bave književnošću, jer kako on smatra Pančevo ima sve više onih koji to zaslužuju.  

– Sledeće godine će biti dvadeset godina da živim u Pančevu. Mene je ovde dovela ljubav i umetnost, jer sam ustvari došao da dam jedan intervju, a kasnije se ispostavilo da sam ga dao budućoj ženi. Ja se svih ovih godina osećam kao građanin Pančeva, u najlepšem smislu. Ja sam jako zavoleo ovaj grad, a i grad je zavoleo mene, rekao je Vule Žurić i dodao:

– U ovom gradu žive oni koji se bave ovim poslom, od kojeg često zna da ne bude neke materijalne vajde. Ona druga vajda, odnosno korist jeste da se bavite onim što volite i bavite ono što je potrebno ljudima.

Vule Žurić je naglasio da je prvu ozbiljnu nagradu dobio od Gradske biblioteke Pančevo 2005. godine, ali da mu je Andrićeva nagrada naročito draga. Kako kaže, nije se nadao da će je dobiti.

– Desetak godina kasnije dolazi ova nagrada za ono šta ja najviše volim da radim, a najbolji sam u pisanju priča. Ova nagrada pokazuje koliko nam je ime Ive Andrića važno. Ja mislim da je uvek dobro da taj koji je dobio ovu nagradu za jednu godinu, ima neku vrstu slatke obaveze da pominje Andrića koliko god puta moguće, jer ne bi trebalo da ga zaboravimo, rekao je Žurić.

Nakon razgovora sa većnikom za kulturu i omladinu, Vule Žurić je najavio da će se u Narodnom muzeju Pančevo snimati film o Petru Kočiću za koji je on dobio priliku da napiše scenario. 
MarketingNajnovije vesti