bilja krstic
Intervju - Bilja Krstić, pevačica

"Naše pesme nastaju direktno iz srca, duše i instinkta"

Pančevo, Čet, 14/04/2016 - 15:01
Mirjana Marić

Biljana Bilja Krstić i orkestar "Bistrik", održaće koncert u petak, 15. aprila, od 20 sati, u dvorani Kulturnog centra. U susret koncertu razgovarali smo sa Biljom Krstić o novom albumu koji će ove večeri biti predstavljen, jubuleju koji bend Bistrik proslavlja, kao i o reakcijama domaće i inostrane publike na muziku koju stvaraju. 

U petak, 15. aprila nastupićete nakon 11 godina u Pančevu. Zašto vas nije bilo tako dugo u ovom gradu?

Da, posle toliko godina ponovo u Pančevu i ne mogu da opišem kako se radujem ovom nastupu. Nije nas bilo zaista dugo, nekako smo računali da ćemo moći da Pančevo vezemo za neki datum uz beogradski koncert. Ali se dešavalo da ti datumi ili nisu slobodni u Kulturnom centru ili smo mi imali već zakazane termine. Tako da nismo uklapali termine. Ovog puta smo rešili da ne čekamo pozive za festivale i neke važne događaje već da sami organizujemo koncerte po Srbiji, a povod je veoma vazan jer su jubileji u pitanju. Tako smo rešili da obiđemo sve one gradove s početka karijere Bistrika, koji su nas podržali kada je bilo najvažnije.

Ovom prilikom ćete predstaviti vaš novi album „Korube”. Da li možete da nam malo opišete muziku koja se na njemu nalazi?

„Korube” je radni naziv za album, a sada vam mogu otkriti i pravi naziv albuma SVOD (nešto kao biserni svod, svod dragulja. Svod je u upotrebi u dva značenja - to je luk koji spaja dva dela građevine ali u nasem slučaju spajamo staro i novo. Pesme koje se nalaze na ovom albumu birala sam ustvari za sebe, ispada sebično, ali posle ovoliko godina rada poželela sam i sebi da ispunim neke želje.Tako sam odlučila da snimim i poznate, ali i manje poznate pesme koje izuzetno volim da pevam. "Dimitrijo, sine Mitre" je svakako jedna od najdražih, koja je samo snimljena uz klavir i sopran saksofon. Svu noć mi bilbil prepeva samo uz kontrabas i cćup i tarabuku i sitne udaraljke. Ali tu su i raskošni aranžmani kao u sevdalinkama "Kraj potoka bistre vode" i "Evo srcu mom radosti". Svakako najzanimljivija pesma je "Sedi moma na visoko zapis" prof.M.A.Vasiljevića. a delove te pesme smo koristili Miki Stanojević i ja za film "Branio sam Mladu Bosnu" i kao što znate dobili prestižnu nagradu Grand Prix na Sofestu.

Bend „Bistrik” slavi 15 godina postojanja. Recite nam da li je teško održati kontinuitet i kvalitet u vrsti muzike koju izvodite?

- Pre svega je divno i veoma inspirativno baviti se ovom vrstom muzike. Sa druge strane stoji i odgovornost, jer predstavljanje muzičke tradicije nije lak posao, vi ste neko ko je uzor mladima i mora se voditi računa da se tradicionalna pesma predstavi na pravi način, kako kažu da se ne pokvari. Bistrik i ja smo svih ovih godina na istom putu i ne odustajemo od našeg prvobitnog cilja da tradicionalnim pesmama damo savremeni izraz i tako približimo današnjim generacijama nešto što je staro a zvuči moderno i u ovovremenski. Obnavljamo tu energiju zaboravljenih emocija, jer su ove pesme nastale direktno iz srca , duše i instinkta...

Može da se kaže da danas sve više ljudi počinje da sluša World Music. Ko je vaša publika, da li mladi razumeju i etno, i da li dolaze na koncerte?

- Sa mladima se dosta družim kroz radionicu Bistrik na KNU svake subote 40-tak mladih pevača dolazi iz čitave Srbije, radujemo se i učimo veoma zanimljive stare pesme, na nov način, zahvaljujući divnim vokalnim aranžmanima Bistrika i etnomuzikologa Dimitrija Mikana Obradović. Puno mladih dolazi na koncerte Bistrika i zajedno sa nama pevaju skoro sve pesme a to govori da prate dešavanja na našoj World Music sceni, to me posebno veseli, jer je važno da oni budu ti koji će prenositi sledećim generacijama a to su naučili i zavoleli slušajući orkestre poput nas.

Pored zemlje i regiona, nastupali ste na koncertima i festivalima u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj, Brazilu, Italiji, Francuskoj, SAD-u, Kanadi, Rusiji, Indoneziji. Kakvi su komentari stranaca koji nisu imali dodira sa našim kulturnim nasleđem na vašu muziku?

- Prvi komentar obično bude da ova muzika udara direktno u srce, veoma budu oduševljeni da negujemo i ovako divnu muziku koja ne podrazumeva limene duvače - trubu. Jer naši trubački orkestri su dobro pozicionirani na svetskoj muzičkoj sceni ali varoška i gradska pesma se retko čuje u svetu.

2009. ste sa Bistrik Orkestrom dobili su nagradu „Vitez srpske muzike”, a 2015. godine ste vi i Miki Stanojević dobili GRAND PRIX filmskog festivala u Sopotu za muziku iz filma „Branio sam Mladu Bosnu“. Koliko su vam nagrade važne, i šta je za vas do sada bilo najvrednije priznanje?

- Mnogo je nagrada iza nas i one su tu da nas podsete da ne radimo uzalud ovo sve, već se to i prepozna i nagradi. U svakom slučaju nagrade prijaju i daju podrsšu za dalji rad. Posebno me raduje i mislim da je najvrednije, Grand Prix Sofesta jer smo Miki Stanojević i ja uradili muziku za film na koju sam još i izuzetno ponosna.

Šta je recept za uspešnu i dugu karijeru?

- Recept je talent, ljubav, volja, rad i potpuna posvećenost onome što te ispunjava.

M. M. Veličković
MarketingNajnovije vesti