Decja nedelja
Kulturni centar Pančevo

Nedelja posvećena najmlađoj publici

Pančevo, Sub, 03/10/2015 - 17:06
Mirjana Marić


Ovogodišnje obeležavanje Dečje nedelje, počeće u ponedeljak, 5. oktobra u organizaciji Kulturnog centra Pančevo. Najmlađa publika imaće priliku da uživa u bogatom sadržaju od petanest različitih programa, koje će sa sastojati od predstava, radionica, koncerata i izložbi.

Direktor Kulturnog centra Nemanja Rotar, otvorio je konferenciju za medije gde je istakao koliko je važno za Kulturni centar Pančevo uključivanje u ovakve programe i akcije.

"Mi pre svega želimo da negujemo publiku od malih nogu, kada je za to pravo vreme. Želimo da uputimo najmlađe u to šta predstavlja ozbiljno pozorište, jedan ozbiljan teatar. Svedoci smo da imamo veliki broj predstava, koje se nude najmlađem gledalištu, ali većina tih predstava su one koje se prave "ad hoc’" i one nedovoljno usmeravaju decu i nedovoljno odgajaju dečji ukus u smislu pravog teatra", rekao je Nemanja Rotar i dodao:

"Naša želja je da sopstvenom produkcijom predstava za decu koje su višestruko nagrađivane i preko ozbiljnog teatra pokažemo deci šta je pozorište i naučimo ih da od malih nogu dolaze u Kulturni centar".

Bogat kulturni sadržaj Dečjeg festivala predstavio je urednik dečjeg programa Branislav Radovanović, koji je rekao da Dečja nedelja traje nedelju dana i obeležava se svuda u svetu, ali da ova koju organizuje Kulturni centar traje nešto duže ove godine, jer će osim kulturnim sadržajem manifestacija biće upotpunjena jednom humanitarnom akcijom BUDI HUMAN / SAKUPI UŽINU ZA DRUŽINU! U organizaciji učestvuje Kulturni centra uz pomoć Ministarstva republike Srbije, Grada Pančeva i Škole "Mara Mandić" ali su se uključili i partneri -  Gradska biblioteka Pančevo, Narodni muzej Pančevo, "Dečja radost", i mnogi drugi.

Plakat
program_za_decu_oktobar_01.jpg

 

Više o samom problemu sa kojim se suočava Škola "Mara Mandić" iz Pančeva, objasnio je direktor škole Branko Kurilj, koji je rekao sledeće:

"Osam godina je škola Mara Mandić dobijala sredstva od grada Pančeva koja su korišćena za obezbeđivanje užina za decu. 70% ovih porodica živi od socijalne pomoći i tuđe nege, dok samo 30% je u stanju da obezbedi deci užinu i neke druge stvari koje su im neophodne. Od prošle godine, Gradska uprava nije više u mogućnosti da izdvoji sredstva za učeničku užinu, pa smo morali da se snalazimo sami. Većina kolega je kupovala užinu od svoje plate".

Kulturni centar Pančevo izašao je u susret školi "Mara Mandić" i organizovao humanitarnu akciju SAKUPI UŽINU ZA DRUŽINU! gde je osnovni cilj da se prikupi novac za užinu koja će biti dovoljna za 150 učenika do kraja prvog polugodišta. Škola je postigla dogovor sa Pekarskom industrijom Pančevo o kupovini užina po ceni sirovine, što iznosi 20 dinara dnevno po učeniku. Za ostvarivanje ovog plana neophodno je sakupiti 180.000 dinara.

Kulturni centar Pančevo, u saradnji sa školom "Mara Mandić", organizovaće u petak 16. oktobra niz humanitarnih predstava "Mačak u čizmama" Dečje scene "Pođi tuda…" za organizovane posete vrtića i škola od 10, 12 i 14h. Cena ulaznice je 250 dinara. Sav prihod je namenjen prikupljanju namenskih sredstava za đačku užinu.

Promoter ove akcije je i Bojan Nikolić, jedan od osvajača bronzane medalje na specijalnoj olimpijadi koja je održana ove godine u Los Anđelesu, on prisutnima ispričao svoje utiske nakon ovog velikog takmičenja, o svojoj školi i budućim planovima kada je sport u pitanju.
MarketingNajnovije vesti