Kultura

Novi vizeulni doživljaj ulaznog prostora Apola

Pančevo, Pon, 16/11/2015 - 00:14
Mirjana Marić


U sredu, 11. novembra svečano je otvorena vizuelna intervencija britanskog umetnika Marka Brogana koja je kreirana specijalno za ulazni prostor Apola.

Mark Brogan je oplemenio je ulaznu zonu Apola svojim radom promenivši u potpunosti vizuelni doživljaj ovog prostora. U vidu optičke iluzije, prostor je dobio novu dubinu i načine sagledavanja iz različitih perspektiva. Foto tapet koji je postavljen u Apolu, izrađen je namenski za ovaj prostor i doprineo je kvalitetnijem uređenju prostora za mlade.

„Radim u Beogradu, u blizini Sajma i svakoga dan prolazim tim krajem koji ne izleda nimalo lepo. Iako je arihetktura zanimljiva, zgrade i fasade su u veoma lošem stanju. Ovaj rad je bio upravo reakcija na svakodnevnicu, i nastao je kao neka utopija. Veoma me zanima kako će publika koja prati savremenu umetnost reagovati na jedan ovakav projekat“, rekao je Mark.

Mark Brogan je rođen u Londonu. Studirao je umetnost na Goldsmit univerzitetu i trenutno tamo završava i postdiplomske studije. U Beogradu živi i radi od 2005. godine. Izlagao je u Britaniji, Srbiji, Nemačkoj, Egiptu, Holandiji, Americi, Turskoj, Italiji, Japanu.

Vizuelna intervencija u prostoru Apola realizovana je u okviru programa "Artscape" koji producira Refraction tim iz Pančeva. Projekat se realizuje u partnerstvu sa Domom omladine Pančevo, uz podršku Grada Pančeva.

Autorka i urednica projekta Snežana Ćuruvija je rekla da je saradnja sa Markom Brogranom izrasla je iz obostrane želje da njegov rad oplemeni i neki prostor u Pančevu. “U početku smo tražili adekvatan spoljni zid, ali nam se ulazni deo Apola učinio posebno zanimljivim. U razgovoru sa zaposlenima u Domu omladine koji smo obavili početkom godine shvatili smo da se i njima ideja dopada i da imamo njihovu punu podršku.”

Projekat ARTSCAPE je pokrenut 2011. godine kao ideja da se umetnost promoviše široj publici kroz animiranje prolaznika da posvete pažnju umetničkom radu.
MarketingNajnovije vesti