Kultura

Novi vizeulni doživljaj ulaznog prostora Apola

Pančevo, Pon, 16/11/2015 - 00:14
Mirjana MarićU sredu, 11. novembra svečano je otvorena vizuelna intervencija britanskog umetnika Marka Brogana koja je kreirana specijalno za ulazni prostor Apola.

Mark Brogan je oplemenio je ulaznu zonu Apola svojim radom promenivši u potpunosti vizuelni doživljaj ovog prostora. U vidu optičke iluzije, prostor je dobio novu dubinu i načine sagledavanja iz različitih perspektiva. Foto tapet koji je postavljen u Apolu, izrađen je namenski za ovaj prostor i doprineo je kvalitetnijem uređenju prostora za mlade.

„Radim u Beogradu, u blizini Sajma i svakoga dan prolazim tim krajem koji ne izleda nimalo lepo. Iako je arihetktura zanimljiva, zgrade i fasade su u veoma lošem stanju. Ovaj rad je bio upravo reakcija na svakodnevnicu, i nastao je kao neka utopija. Veoma me zanima kako će publika koja prati savremenu umetnost reagovati na jedan ovakav projekat“, rekao je Mark.

Mark Brogan je rođen u Londonu. Studirao je umetnost na Goldsmit univerzitetu i trenutno tamo završava i postdiplomske studije. U Beogradu živi i radi od 2005. godine. Izlagao je u Britaniji, Srbiji, Nemačkoj, Egiptu, Holandiji, Americi, Turskoj, Italiji, Japanu.

Vizuelna intervencija u prostoru Apola realizovana je u okviru programa "Artscape" koji producira Refraction tim iz Pančeva. Projekat se realizuje u partnerstvu sa Domom omladine Pančevo, uz podršku Grada Pančeva.

Autorka i urednica projekta Snežana Ćuruvija je rekla da je saradnja sa Markom Brogranom izrasla je iz obostrane želje da njegov rad oplemeni i neki prostor u Pančevu. “U početku smo tražili adekvatan spoljni zid, ali nam se ulazni deo Apola učinio posebno zanimljivim. U razgovoru sa zaposlenima u Domu omladine koji smo obavili početkom godine shvatili smo da se i njima ideja dopada i da imamo njihovu punu podršku.”

Projekat ARTSCAPE je pokrenut 2011. godine kao ideja da se umetnost promoviše široj publici kroz animiranje prolaznika da posvete pažnju umetničkom radu.
MarketingNajnovije vesti