knjiga Foto: Ljiljana Marjanović
Kultura

Objavljena knjiga „Tamburaške etide” sa kompozicijama pančevačkih profesora

Pančevo, Uto, 19/01/2016 - 00:49
Mirjana Marić

Knjiga „Tamburaške etide” predstavlja zbirku kompozicija prof. Budimira Stojanovića i prof. Ljiljane Marjanović i biće korišćena kao originalna literatura za instrument tambura. 

Ova knjiga je namenjena učenicima prvog ciklusa osnovnog muzičkog obrazovanja (prva tri razreda). Etide su komponovane da omoguće mladim tamburašima savladavanje tehnike sviranja. Zbirka se sastoji od 55 etida od kojih 12 imaju klavirsku pratnju i ispisan prstored za intrument e-prim i a-basprim. Takođe poseduje i metodsko uputstvo za buduće korisnike - nastavnike.

„Tambura je mlad instrument u našem obrazovnom muzičkom sistemu. Sve etide smo komponovali profesor Budimir Stojanović, profesor u penziji i ja kao profesorka tambure u Muzičkoj školi Jovan Bandur, rekla je prof. Ljiljana Marjanović i dodala: „Etide imaju i programske nazive kako bi deci bile što zanimljivije i privlačnije za vežbanje.”

Korice za zbirku i ilustracije uradila je Snežana Mirić, a sama knjiga je nastala uz podršku Pokrajinskog sekterarijata za sport i omladinu, na čelu sa Marinikom Tepić. Publikacija zbirke je prvi projekat Tamburaškog centra Tamburatorijum koji ima za cilj da okupi sve tamburaše na teritoriji grada Pančeva.

 „Misija Tamburaškog centra je negovanje orkestarskog sviranja, podrška mladim tamburašima i očuvanje tradicije sviranja vojvođanske tambure., rekla je prof. Marjanović.

Promocija knjige „Tamburaške etide” je zakazana za 9. februar u 18h u Kulturnom centru Pančeva kada će nam se predstaviti i mladi tamburaši iz  klase prof. Ljiljane Marjanović, učenici MŠ Jovan Bandur i učenici tamburaške sekcije OŠ „Zaga Malivuk” iz Beograda koju vodi prof. Budimir Stojanović. Nastupiće i orkestar Tamburaškog centra Tamburatorijum.

M. M. Veličković
MarketingNajnovije vesti