Kultura

Obnovljen deo tehnike Kulturnog centra Pančeva nakon više od 30 godina

Pančevo, Sre, 21/09/2016 - 13:05
Mirjana Marić Veličković

PANČEVO, 21. septembar – Kulturni centar Pančeva ove godine je uspeo da kupi nešto nove tehnike koja nije obnavljana još od 1984. godine. U razgovoru sa Nemanjom Bogdanovom, direktorom ove ustanove, saznali smo koliko je bitno ulagati u novu opremu i šta je još u planu da Kulturni centar Pančeva obezbedi kako bi se svi programi nesmetano odvijali.

– Kupili smo šesnaest novih pozorišnih reflektora. To su prvi reflektori posle 1984/85. godine koji su kupljeni za potrebe Kulturnog centra Pančeva. Suvišno je govoriti koliko je to značajno, ali tih 16 novih reflektora nije dovoljno za realne potrebe kulturnog centra Pančeva. Ono što je problem kod osvetljenja je da savremene predstave koje mi dovodimo u Kulturni centar zahtevaju mnogo veći broj reflektora od broja koji mi sada imamo i sa ovim novim, rekao je Nemanja Bogdanov.

Kako on objašnjava, ovakva situacija iziskuje da pozorišta koja gostuju donosu svoju opremu, što povećava cenu izvođenja predstave, jer tehnika i ljudi koji dolaze sa strane moraju da dođu dan ranije ili mnogo pre predstave da sve to montiraju i da ostanu kasnije da sve to demontiraju i spakuju.

– Značajno nam je što smo sada napravili bazu, od 16 novih i otprilike isto toliko starih reflektora, koji sad čine jedan sistem. Jako je bitno da smo kupili i prateću opremu koja opslužuje te reflektore, a to je takozvani dimer za svetlo koji nam je takođe nedostajao i samim tim smo dobili jednu celinu koja sama za sebe može da funkciniše. Uz to smo kupili i kablove koji služe za razvođenje instalacije po samoj bini, kaže Bogdanov.

Kako navodi, za ovu nabavku utrošeno je nešto manje od milion dinara, a u planu je da se sledeće godine izvrši slična nabavka.

Nemanja Bogdanov
14408863_10210338169909088_1344109399_n.jpg

 

Direktor Kulturnog centra Pančeva planira da se u opremu uloži i novac koji je obezbeđen preko NIS-ovog konkursa Zajednici zajedno.

– Odlučili smo da sredstava koje smo dobili za Džez festival, i to će biti politika Kulturnog centra, na dalje odvajamo za nabavku nove opreme, koja nam je zaista neophodna da bi realizovali kako Džez festival i ostale muzičke manifestacije, rekao je Bogdanov.

Cena nove miksete je oko 350.000 dinara i sav iznos će biti finansiran od sredstava sa NIS-ovog konkursa.

– Takođe, želimo nabavimo analognu miksetu koja će se koristi svakodnevno. Ova koju trenutno imamo je stara desetak godina i u slučaju da se pokvari, bukvalno nećemo moći da realizujemo nikakav program od folklora do bilo kog muzičkog dešavanja u dvorani, tako da ostajemo bez mogućnosti da realizujemo osnovne programe, objašnjava Bogdanov.

Ono što Kulturnom centru neophodno su i novi koncertni zvučnici, a jedna od zaista velikih investicija bi bio projektor za filmske projekcije, s obzirom da centar trenutno poseduje dva stara Iskrina projektora iz sedamdesetih godina koji puštaju filmsku traju 32mm, koja se više ne koristi za savremene filmove.

– Ta dva projektora su ispravnom stanju, mi ih koristimo za umetničke filmove i za filmove koje uzimamo iz Kinoteke. Za nabavku novog projektora neophodno je oko 3-4 miliona dinara. Što je preveliki novac da ga mi  iz sopstvenih prihoda zaradimo, ali mislim da ćemo udruženim snagama sa Filmskim centrom Srbije koji nam je već finansirao neke projekte uspeti da dođemo do tih značajnih sredstava, zaključuje Nemanja Bogdanov. Marketing

Najnovije vesti