Predstava "Od raja do beznjenice"
Projekat "Čudesni svet Dunđerskih"

"Od raja do beznjenice" - ljubavna drama koja pokazuje veličinu Dunđerskih

Pančevo, Ned, 03/07/2016 - 13:18
Jelena Katana

"Nije moguća ljubav, a da se ne završi nesrećno"

Pozorišna predstava "Od raja do beznjenice", Zorana Subotičkog, održana je u subotu, 2. jula, u Svečanoj sali Narodnog muzeja Pančevo. 

Ljubavnom dramom "Od raja do beznjenice" predstavljena je uzbudljiva borba između srca i razuma, u kojoj je razum pobedio. Laza Kostić je voleo 29 godina mlađu Lenku Dunđerski, i bio odani prijatelj njenog oca, Lazara Dunđerskog, zbog čega nije mogao da odbije njegov zahtev da oženi Juliju Palanački. Pored toga, predstavom je ukazano i na trajno kulturno-istorijsko nasleđe koje su Dunđerski - velika gospoda iz Banata, ostavili Matici Srpskoj. Rađena je prema sačuvanim činjenicama, kao i delovima Kostićeog opusa, što joj daje sentimentalan karakter. Autor teksta i režije je Zoran Subotički, nekadašnji profesor književnosti (renesanse i baroka) na Filozofskom Fakultetu u Novom Sadu, ali i Milanu.

Predstava je deo šireg projekta "Čudesni svet Dunđerskih". 

Prvo je rađen sam tekst o Lazi Kostiću i Lenki Dunđerskoj, zatim je napravljena predstava, rađena na Fantastu, dvorcu Bogdana Dunđerskog u Bečeju. Onda je iz tih aktivnosti proistekla jedna šira ideja, koja se odnosi na porodicu Dunđerskih, na njihove druge dvorce i graditeljsko i ekonomsko nasleđe, nešto što ja zovem sazvežđe Dunđerskih. Bili su porodica koja je na jedan vrlo ozbiljan način pomagala i okupljala umne ljude, ne samo srpskog naroda, nego prosto ovog dela Austrougarske carevine. Onda sam sklopio to u jedan ozbiljan mozaik koji sam nazvao „Čudesni svet Dunđerskih“. Ambicija je da učinimo dostupnim ovo  nasleđe, kroz pozorišne, filmske projekte, određene turističke ture. To što su oni ostavili u nasleđe svom društvu, zajednici, državi, zaista je impozantno. Od građevine njihovih letnjikovaca, dvoraca, do njihovih kuća, kojih ima od Bečeja, Novog Sada, Budimpešte, Beča. To sve treba sabrati na jedno mesto, obraditi, ali ne za fioke, nego prosto za ljude kojima je važno da vide nešto što je nasleđe njihovog nacionala - rekao je Zoran Subotički, autor predstave. 

Ovo je bilo prvo izvođenje "Od raja do beznjenice" u Pančevu. 

Dugo sam merkao ovaj grad, koji mi se sviđa upravo zbog svoje ozbiljne kulturne istorije. Ovaj prostor mi je odmah privukao pažnju, s obzirom na svoj kulturno istorijski značaj, ali i zbog lepote. On zaista izgleda prelepo, ne samo spolja, nego sama ta svečana sala je predivna. Ona predstavlja apsolutno pravi ambijent za igranje ovakve jedne predstave. Vrlo je slična svečanoj sali dvorca Fantast - dodao je Subotički, i naglasio: 

Mislim da čitava ta ljubavna drama između Laze i Lenke na jedan vrlo interesenatn način, bar sam ja to istakao u svojoj predstavi, pokazuje  veličinu samih Dunđerskih, odnosno Lenkinog oca, Lazara Dunđerskog. 

U predstavi se može videti da je i Lenka gajila duboka osećanja prema Lazi, kao i to da tifus, koji joj je oduzeo život u 25. godini, možda nije bio jedini uzrok njene smrti.

Izvođenje predstave "Od raja do beznjenice" završava se upečatljivom i izvanrednom recitacijom "Santa Maria della Salute", profesionalnog glumca Ervina Hadžimurtezića (u predstavi Laza Kostić). Pored njega, dirljive reakcije publike izazvali su još i Bečejka Jovana Radovanović, studentkinja glume, u ulozi Lenke, i Miodrag Petrović (Lazar Dunđerski), prvak Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. 

Predstava je rađena u produkciji Gradskog pozorišta Bečej, Turističke organizacije Bečej i Lidernet – mreže lidera lokalnog održivog razvoja, Novi Sad.

Jelena Katana
MarketingNajnovije vesti