Kultura

Održan dvadeseti međunarodni festival „Pančevački dani duhovne muzike" (FOTO)

Izvor: 
Damir Prašnikar Sre, 08/11/2017 - 08:17

Pančevo je, od 3. do 5. novembra, bilo domaćin jubilarnim dvadesetim međunarodnim „Pančevačkim danima duhovne muzike“. Publika je u toku ova tri dana mogla da uživa u raznovrsnom i kvalitetnom muzičkom programu, kao i pratećim predavanjima. 

Jubilarni festival je otvoren u Svetosavskom domu, Svetosavskom himnom koju su zajednički izveli Dečji hor, Podmladak i Pančevačko srpsko crkveno pevačko društvo (PSCPD), domaćini manifestacije.

Nakon pozdravne reči mr Vere Carine, umetničkog direktora Festivala, i tri kompozicije koje su izveli Dečji hor i Podmladak PSCPD, prisutnima se obratio akademik Dimitrije Stefanović, dugogodišnji dirigent hora. Podsetio je na stoosamdesetogodišnju tradiciju Pančevačkog srpskog crkvenog pevačkog društva, a pevačima je poručio da nisu samo horski pevači već i učesnici liturgije i važna karika u trajanju ovog najstarijeg srpskog pevačkog društva.

Pančevačko srpsko crkveno pevačko društvo je zatim izvelo kompoziciju „Tebe Boga hvalim“ Tihomira Popovića, premijerno izvedenu povodom dvadeset godina Festivala, a napisanu posebno za stoosamdesetogodišnji jubilej PSCPD. Dečjim horom i Podmlatkom dirigovala je Borjana Stražmešterov, a PSCPD-om Vera Carina. 

001ddm_img_1239.jpg

001ddm_img_1173.jpg

Festival je zvanično otvorio gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov, podsećajući prisutne na istorijski značaj ove institucije, kao i na imena velikana srpske istorije i kulture koji su učestvovali u radu hora. Naposletku, publici se obratio i Nemanja Vujić, autor izložbe postavljene u Svetosavskom domu. Nemanja Vujić, inače dugogodišnji saradnik na realizaciji Dana duhovne muzike, podelio je sa prisutnima svoja nadahnuća i objasnio simboliku korišćenu prilikom osmišljavanja vizuelnog identiteta Festivala, a zatim je zvanično otvorio izložbu.

Koncertni deo prve večeri održan je u Svetouspenskom hramu. Nastupila su tri hora. Hor „Sveti Georgije“, pri Sabornoj crkvi u Novom Sadu izveo je niz kompozicija, od ruskog i grčkoga tradicionalnog pojanja, do savremenih autora pravoslavne muzike koji stvaraju na engleskom, grčkom i finskom jeziku. Solo deonicu je u jednoj kompoziciji izvela sopran Đurđica Babić, a horom je dirigovao Bogdan Đaković.

001ddm_img_1351.jpg

 

Hor „Obrenovačke devojke“ COTK TENT iz Obrenovca, nastupio je pod rukovodstvom Violete Nenadić. One su publici dočarale lepotu ženskog višeglasnog pevanja, od ruskog napeva iz 17. i 18. veka, preko klasika srpske muzike Mokranjca i Ostojića, do savremenih bugarskih i srpskih kompozitorki.

001ddm_img_1475.jpg

Hor Crkve Svetog Spiridona Čudotvorca iz Trsta (Italija), sa dirigentom Anom Kairom, nastupio je sa kompozicijama pretežno ruske i ukrajinske tradicije, ali i onima koje su posebno za ovaj hor pisali njihovi dirigenti italijanskog i slovenačkog porekla. U dve kompozicije, solo je izvela sopran Ana Tabolina.

004ddm_img_4296.jpg

Drugi festivalski dan započet je sa programom u Svetosavskom domu. Vedrana Dabović, pesnikinja i kompozitorka, u razgovoru sa Borjanom Stražmešterov, podelila je sa prisutnima svoja iskustva prilikom komponovanja zbirke duhovnih pesma za decu i mlade: notarice „Mir i sloga i vjera u Boga“. Lepotu muzičkog stvaranja za mlade izvođače ilustrovao je Dečji crkveni hor „Hadži Ruvim“ iz Valjeva, sa dirigentom Milicom Stepanović Baba-Milkić uz gitarsku pratnju Radovana Dragojlovića.

002ddm_img_1818.jpg

002ddm_img_1781.jpg

Usledio je okrugli sto sa naslovom „Značaj duhovne poezije i horskog pevanja za decu i inkluzivne horove“. U razgovoru su učestvovale Dobrila Jovanović, defektolog, Olgica Ilić Mitevski, defektolog i horovođa, i Vera Carina koja je svojevremeno aktivno učestvovala u radu sa Inkluzivnim horom „Zvuci u jabuci“ iz Jabuke. One su u razgovoru opisale značaj i lepotu muzičkog rada sa osobama sa posebnim potrebama, ali i sve teškoće s kojima se pri takvom radu moraju susresti. Kao ilustraciju ovog razgovora, Inkluzivni hor „Zvuci u jabuci“ otpevao je četiri kompozicije, pod rukovodstvom Olgice Ilić Mitevski.

 

002ddm_img_1834.jpg

002ddm_img_1862.jpg

Usledio je koncert u Preobraženskom hramu, gde su veče otvorili domaćini, hor „Prepodobni Roman Slatkopojac“ sa dirigentom Tatjanom Krgom. Dečji hor „Hadži Ruvim“ iz Valjeva, izveo je pet duhovnih kompozicija, među kojima su bila i dela Vedrane Dabović, kao i mlade članice hora Anastasije Radovanović. Horom je dirigovala Milica Stepanović Baba-Milkić. Zatim nastupa Vokalni ansambl „Sion“ iz Sremske Kamenice, izvedbom niza kompozicija liturgijskog karaktera; ovaj ansambl je publici ukazao na lepotu i čistoću zvuka pevanja kamernog sastava od svega osam članova. Ansamblom je dirigovao Ljubomir Milanović. Na samom kraju nastupio je Mešoviti hor „Prepodobni Rafailo Banatski“ iz Zrenjanina sa preko pedeset članova. Dirigovala je Senka Milisavljević. Svojim programom srpskih i ruskih autora, prikazali su publici snagu zvuka i mogućnosti dinamičkog nijansiranja jednog ovako brojnog sastava.

 

002ddm_img_1911.jpg

002ddm_img_1922.jpg

002ddm_img_1979.jpg

002ddm_img_2037.jpg

 

Za treći dan Festivala se, prema tradiciji, gostima pružila mogućnost da učestvuju u liturgiji u pančevačkim pravoslavnim hramovima. U Svetouspenskom hramu je na liturgiji pevao Vokalni ansambl „Sion“ iz Sremske Kamenice (dirigent: Ljubomir Milanović), dok je u Preobraženskom hramu pevao hor pri Hramu Svete Petke u Požarevcu, sa dirigentom Ljiljanom Rakić.

003ddm_img_2932.jpg

 

Organizatori ovogodišnjeg festivala bili su Pančevačko muzičko društvo,  a suorganizatori Pančevačko srpsko crkveno pevačko društvo, Dom omladine Pančevo i Kulturni centar Pančevo. Pokrovitelji su bili Grad Pančevo, Srpska pravoslavna crkvena opština Pančevo „Centar“ i Srpska pravoslavna crkvena opština Pančevo „Gornji grad“.

003ddm_img_2961.jpg


Marketing

Najnovije vesti