ŽISEL nagrade Foto: Rajko Karišić
Kultura

OMOLJICA: Grand pri festivala mladom Pančevcu, a ko su ostali nagrađeni na ovogodišnjem „Žiselu”?

Izvor: 
013info Sre, 11/08/2021 - 08:25


Na ovogodišnjem pedeset prvom „Žiselu”, koji je održan minulog vikenda u omoljičkom Domu kulture, kao i dosad, odabrani su najbolji u dve kategorije – za umetničku fotografiju i amaterski film.

Manifestacija je startovala u petak, 6. avgusta, u galeriji omoljičkog Doma kulture otvaranjem 49. Salona umetničke fotografije, kada su pobednicima i dodeljene nagrade.

Prethodno je među 466 radova od 120 autora, stručni žiri odlučio da bude izloženo 116 fotografija od  67 autora, a na kraju su prvu nagradu dodeli prvu nagrada i plaketu „Zlatni suncokret” za kolekciju – Draganu Lapčeviću iz Beograda, „Srebrni suncokret” pripao je Zoltanu Bisaku iz Ivanova, a „Bronzani” Mirsadu Mujanoviću iz Travnika (BiH). U konkurenciji pojedinačne fotografije „pozlatio” se Milan Štulić iz Apatina sa radom pod nazivom „U oblacima”, „srebrno” je „Belo blato” Aleksandra Žarkova iz Zrenjanina, a „bronza” je otišla Milanu Markoviću iz Valjeva za „Letnje radove”.

Sve te fotografije prikazane su na izložbi Salona umetničke fotografije, a kao i uvek bilo je još nekoliko postavki.

Potom je u subotu i nedelju, 7. i 8. avgusta, upriličen Međunarodni festival amaterskog filma. U dva dana prikazano je dvanaest filmova, a odlukom stručnog žirija Grand pri ponelo je ostvarenje „Mravarenje” mladog Pančevca  Petra Bačkonje; „Zlatni suncokret” uzela je „Porodica” grupe ŠAF Vranje, „srebrni” je bio „Devojački bunar” srednjoškolke Jelene Stanojević, a „bronza” je pripala Alekasandru Brenđanu za „Život u tunelu”.

Petar Bačkonja je dobio nagradu i za najbolju režiju, za najbolji secenario Živomir Mihajlović za film Luda vina, za najbolju kameru u filmu Zoran Kompar i Luka Ivanović za film Povratak, za najbolju montažu:Sandra Jaćimovska, Nemanja Bajkić i Milan Trengovski za film Jabuka, za najbolju upotrebu zvuka Milan Živković za film Voda, svetlo i zvuk V3. Nagrada za animirani film ’’Blagoje-Buca Lupa’’ dodeljena je filmu Vuna.
 
Za najbolji film na temu tradicionalni život sela: plaketa Etnografskog muzeja u Beogradu i diploma dodeljena je Danilu Ćurčiji (Animamiki) za film VUNA.
 
Za najbolji antropološki pristup životu na selu: plaketa Etnološko-antropološkog društva Srbije i diploma dodeljena je Petru Bačkonji za film Mravarenje.
 
Za najbolju žensku ulogu: Aleksandri Dabetić, u filmu Povratak.

Za vreme „Žisela” odigravali su se i razni prateći poput koncerata predstava, nije izostalo ni takmičnjenje u kuvanju riblje čorbe „Zlatni kotlić Ponjavice”, ni etno-izložba Udruženja žena „Omoljčanke”.

 

 

 
MarketingNajnovije vesti