PSCPD proslavilo rođendan

Oni pevaju već 178 godina! (FOTO - VIDEO)

Pančevo, Sre, 30/03/2016 - 10:06
Aleksandar Stojković


Pančevačko srpsko crkveno pevačko društvo je, u utorak 29. marta, koncertom u pančevačkom Svetouspenskom hramu, obeležilo 178 godina svog postojanja.

Prisutnima se, na početku obratio predsednik PSCPD-a, Srđan Miković, koji je je podsetio poštovaoce Društva da je od 1838. godine do danas ono imalo plodonosnu delatnost i okupljalo najznamenitije Pančevce. Pod rukovodstvom muzičkih stvaralaca i dirigenata poput Nikole Đurkovića, Kornelija Stankovića, Davorina Jenka, Mite Topalovića i Jovana Bandura, Dimitrija Stefanovića, napredovalo je, koncertiralo i bilo važan deo sveukupnog muzičkog i kulturnog života ovog grada. 

 

img_9009.jpg

 

Dirigent i horovođa, mr Vera Carina, pozdravila je prisutne i rekla kako je prošle godine hor gostovao u mnogo gradova, sa različitim programima.

„Pevali smo sve liturgije tokom godine. Ono što smo posebno zapamtili je celovečernji koncert tokom Dana duhovne muzike u Pančevu, u novembru, kao i dostignuće na upravo završenom festivalu Kaložska blagovest u Belorusiji gde smo stekli zvanje Laureata prvog reda i nagradu kao najbolji hor.

 

img_9056.jpg

 

U periodu između dva rođendana PSCPD –a, mogu da izdvojim predstavu „Čarolija vaskršnje noći“, koju je izveo Dečji hor PSCPD-a. Učestvovalo je više od tridesetoro dece. Predstava je bila veliki poduhvat, sa mnogo šarenih kostima. Agitovati decu od pet do trinaest godine je uopšte jako teško, ali je to obavljeno uspešno. Deca su pevala, svirala i igrala. To je nešto što do sada taj dečji hor nije postigao. Takođe, Dečji hor je prvi put održao celovečernji koncert. Bilo je to u dvorani Apolo.

Važno je da imamo podršku naše crkve i našeg grada“, naglasila je mr Vera Carina.

Hor se okuplja u raznim sastavima skoro svakog dana u toku godine. Iza njega stoji veliki rad.  U poslednjih godinu dana, hor je pevao  u Novom Sadu, u Sinagogi, u Beogradu, Požarevcu, Bačkoj Palanci, Temišvaru, Istanbulu, Belorusiji.

 

img_9051.jpg

 

„Pripremamo se za Veliki petak, čuveni koncert pevačkog društva, po kome smo poznati već 130 godina. Nadamo se da će nam ispitni rokovi dozvoliti da se okupimo i da nastupimo na Niškim horskim svečanostima, festivalu na kome smo pre dve godine dobili Gran pri“,  dodala je dirigentkinja ovog najstarijeg srpskog hora.

PSCPD i Dečji hor PSCPD-a su pevali u različitim kombinacijama, a na mestu dirigenta su se smenjivale mr Vera Carina i prof. Borjana Stražmešterov. Pored kompozicija duhovne muzike, hor je, kao i uvek izvodio i kompozicije svetovne muzike.

 

img_9100.jpg

 

Akademik Dimitrije Stefanović, koji je zaslužan za opstanak hora tokom 20. veka, se zahvalio pevačima i izrazio radost zbog brojnosti Dečjeg hora.  

Koncert u Crkvi sa dva tornja, privukao je mnogo poštovalaca ovog Društva. Nažalost, među njima nismo uočili predstavnike Gradske uprave.

 

img_9113.jpgMarketingNajnovije vesti