Kultura

Otvaranje Svečane sale Narodnog muzeja Pančevo

Izvor: 
013info Čet, 29/10/2015 - 08:30
U četvrtak 29. oktobra 2015. u 18 časova, biće otvorena Svečana sala Narodnog muzeja Pančevo. Večerašnje otvaranje upriličeno je za zvanice i medije, dok će za posetioce muzeja Svečana sala biti otvorena od petka, 30. oktobra..

Svečana sala sastavni je deo zgrade Magistrata sagrađene još u doba Habzburške monarhije. Izgradnja zdanja, u kome se danas nalazi Narodni muzej Pančevo, započeta je 1833. a završena 1838. oslikavanje Magistratske dvorane. Na njenom oslikavanju i dekoraciji radili su brojni slikari i zanatlije tadašnjeg vremena.

Neposredno posle Drugog svetskog rata Svečana sala je potpuno okrečena u belo. Više od pola veka bilo je potrebno da ona ponovo zablista u svojoj raskoši i lepoti.

Zahvaljujući podršci Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Grada Pančeva i kompanije NIS a.d. tokom 2014/2015. godine realizovani su konzervatorsko - restauratorski radovi na slikarstvu i slikanoj ornamentici Svečane sale Narodnog muzeja Pančevo.

 

Na otvaranju će biti prikazan film „Otkrivanje“ reditelja Vladimira Kajlovica koji prati višemesečne radove njenog ponovnog nastajanja.
MarketingNajnovije vesti