Kultura

Otvaranjem izložbe „Živeo Kavandoli!" počeo treći Nova festival (FOTO)

Pančevo, Sre, 04/10/2017 - 08:47
Aleksandar Stojković


Otvaranjem izložbe „Živeo Kavandoli“ u prostoru nekadašnjeg bioskopa  „Vojvodina“ sinoć je počeo treži Nova festival.  Na izložbi koja je posvećena Oskaru Kavandoliju, italijanskom animatoru – tvorcu čuveng crtanog firma „La Linea“, svoje radove izložilo je stotinu strip autora iz celog sveta.

Ovom prilikom posetioce su pozdravili izvršna direktorka festivala, Monika Husar Tokin, David Skalmani, direktor Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, Stefano Guerini, predstavnik Muzeja industrije i rada u Breši i Serđo Kavandoli, dokumentarista  i sin Osvalda Kavandolija.

- Moj otac je radio sve sam u jednom malom studiju. Imao je papir A4 i olovku. Njegov karakter je bio podudaran sa karakterom animiranog lika kojeg je stvorio. Taj osećaj da prenese nijanse emocija tako jednostavnom tehnikom na papir a zatim i televizjski ekran, učinio ga je slavnim, rekao je Serđo Kavandoli.

 

otvaranje_img_0783.jpg

 

Otvaranju izložbe prisustvovao je i Piero Tonin, nastavljač Kavandolijevog rada, a bili su tu i domaći strip autori koji su stvarali u čast Osvalda Kavandolija: Aleksandar Zograf, Njostok, Dragana Kuprešanin, Boris Stanić, Ana Petrović, Darko Dacović, Milan Simić, Marko Malk i Nikola Vitković.

U jednoj od prostorija „Vojvodine“ četrdesetak pančevačkih mališana je uz asistenciju poznatog karikaturiste Nikole Dragaša crtalo inspirisano radom Kavandolija, pa smo pri kraju koktela koji je usledio nakon otvaranja, mogli da vidimo čitavu izložbu njihovih radova.

Nova festival nastavlja se danas Radionicom stripa Grrr! u Galeriji Milorada Bate Mihajlovića i razgovorom sa Serđom Kavandolijem i Pierom Toninom o Kavandoliju i prezentacijom Musila u bioskopu Vojvodina.

Muzički deo Nova festivala počinje u četvrtak, koncertom dua Milan Zarić/Richard Barret u Kovinu, a u četvrtak ćemo u Dvorani Apolo imati priliku da slušamo Filipa Krumesa i njegov kvartet i LAM trio iz Poljske.

 

otvaranje_img_0927.jpg

 

otvaranje_img_0935.jpg

 

otvaranje_img_0843.jpg

 

otvaranje_img_0930.jpg

 

otvaranje_img_0944.jpgMarketingNajnovije vesti