Kristijan Berger otvara drugi PAFF

Kultura

Otvoren drugi Pančevo Film Festival

Pančevo, Čet, 03/09/2015 - 11:29

U sredu, 2. septembra, u prepunoj sali Kulturnog Centra, svečano je otvoren 2. Pančevo Film Festival.

Manifestaciju je svečano otvorio specijalni gost festivala Kristijan Berger, austrijski direktor fotografije koji je 2010. godine nominovan za Oskara. Nakon otvaranja je usledio film Flotel Europa, reditelja Vladimira Tomića. 1992. talas izbeglica iz rata u Bosni i Hercegovini je stigao i do Danske. Izbeglički kampovi su se brzo napunili, pa je Crveni krst dovukao ogroman brod u kanale Kopenhagena: Flotel Europa postao je privremeni dom za hiljadu ljudi dok su čekali odluke o njihovim zahtevima za azil. Među njima je bio i dvanaestogodišnji dečak, Vladimir, koji je pobegao iz Sarajeva zajedno sa majkom i starijim bratom. Proveli su dve godine u limbu Flotela Europe. Dve decenije kasnije, Vladimir Tomić nas vodi na put odrastanja na ovom brodu, ispunjenom ehoima rata ­ i drugim stvarima koje čine jednu adolescenciju. Film je izmontiran od ličnog VHS arhivskog materijala koji su snimili Bosanci­Hercegovci u izbeglištvu, dok su delili “prostorno-vremenski vakuum” Flotela.

 

Iste večeri je i u dvorani Apolo publika imala priliku da pogleda film Iranac, Mehrana Tamadona. Bile su potrebne dve godine da Mehran Tamadon ubedi četvoro pristalica iranskog režima da sa njim učestvuju u eksperimentu. On ih dočekuje kao goste u svom porodičnom letnjikovcu da bi pokušali da stvore nešto što ne postoji u Iranu – pluralističko društvo. Pošto su se žene povukle u gostinske sobe, muškarci raspravljaju o prednostima i manama sekularnog društva, o velu, abortusu, slobodi medija… Gosti ne samo da su brojno nadmoćniji od režisera koji kritikuje režim, već su i majstori retorike. Iznova izvrću njegove reči i koriste ih protiv njega. Njegovo sekularno društvo je, tvrde oni, isto tako ideološko kao i njihovo religiozno. Osećaju se tenzije, ali ima i puno zajedničkog smeha, molitve i kuvanja. Na kraju, pokušaj da se stvori društvena utopija ipak ne uspeva, jer prosto, previše je tačaka oko kojih nema kompromisa. Ali da li to znači da eksperiment sam po sebi nije uspeo? Različiti stilovi života i mišljenja su ipak, na kratko vreme, koegzistirali. Dijalog je ostvaren. Režiser će, međutim, skupo platiti za to.

 U Dvorani Apolo, prikazan je i film The Canal, u sklopu revijalne celine filmova, pod nazivom "Ponoćna jeza", koja je od ove godine sastavni deo PAFF-a.   Filmskog arhivara do ludila dovodi snimak starih filmskih novosti u kojem otkriva da je kuća u kojoj živi sa ženom i sinom nekada bila mesto brutalnog ubistva.  

Grupa Ti i DJ Marko Abramović bili su zaslužni za dobar provod nakon projekcija, prvog festivalskog dana. Marketing

Najnovije vesti