U Istorijskom arhivu Pančevo

Otvorena izložba o gradnji bečke "žile kucavice"

Izvor: 
Tanjug Sre, 03/08/2016 - 20:05

PANČEVO, 3. avgust - U Istorijskom arhivu Pančeva otvorena je izložba "150 godina bečke ulice Ringštrase - Od početka građevinskih radova do danas", u organizaciji Austrijskog kulturnog foruma. 

"Mi već nekoliko godina sarađujemo Austrijskim kulturnim forumom, oni su nam ponudili, a mi smo oberučke prihvatili da ugostimo ovu izložbu," kaže za Tanjug Dušan Milovanović iz Istorijskog arhiva Pančeva.

Direktor Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu dr Johane Iršik rekao je prilikom otvaranja izložbe da je želja Foruma da izložba proputuje Srbijom, kako bi se posetioci upoznali sa istorijom, ali i otišli u Beč i videli Ringeštrase.

A Ringštrase je onaj niz bečkih ulica niz koje se ređaju remek-dela arhitekture: Državna opera, zgrada Parlamenta, Gradske kuća, Becka berza, Burgteatar, zgrada Bečkog univerziteta, Muzej primenjene umetnosti, Muzej istorije umetnosti i Prirodnjački muzej.

Ta "žila kucavica" koja okružuje centralno istorijsko jezgro grada, u dužini od 5.2 km, bila je zamisao austrijskog cara Franje Josifa da otvori grad ka svojoj periferiji i pretvori ga od konzervativne prestonice u metropolu.

Carevu ideju sproveo je Zigfrid Baumgartner

Čim je završena prva, manja trasa kompletnog projekta, car je organizovao svečano otvaranje 1. maja 1865. godine, a na izgradnju celokupnog bečkog prstena, preciznije sedmougla, čekalo se još 48 godina.

Kako je tekla izgradnja, posetioci mogu da saznaju prateći reprodukcije mapa, projekata i fotografija zgrada u Ringu Beča, uz zanimljive i informacijama bogate legende.

Zgrade na Ringštraseu građene su u duhu istoricizma, a projektovale su ih arhitekte Teofil fon Hanzen, Karl Frajher fon Hazenauer, Gorfrid Zemper, Hajnrih fon Ferstel i Fridrih fon Šmit, a pretpostavlja se da je traga ostavio i sin prvog srpskog litografa Anastasa Jovanovića, arhitekta Konstantin Jovanović, koji je bio Zemperov učenik, a njegova dela u Beogradu su zgrada Narodne banke, Zadužbina Nikole Spasića u Knez Mihailovoj, a radio je i prvi projekat za zgradu Parlamenta i hram Svetog Save.Marketing

Najnovije vesti