• Otvorena izložba o gradnji bečke „žile kucavice“

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    PANČEVO, 3. avgust – U Istorijskom arhivu Pančeva otvorena je izložba „150 godina bečke ulice Ringštrase – Od početka građevinskih radova do danas“, u organizaciji Austrijskog kulturnog foruma. 

    „Mi već nekoliko godina sarađujemo Austrijskim kulturnim forumom, oni su nam ponudili, a mi smo oberučke prihvatili da ugostimo ovu izložbu,“ kaže za Tanjug Dušan Milovanović iz Istorijskog arhiva Pančeva.

    Direktor Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu dr Johane Iršik rekao je prilikom otvaranja izložbe da je želja Foruma da izložba proputuje Srbijom, kako bi se posetioci upoznali sa istorijom, ali i otišli u Beč i videli Ringeštrase.

    A Ringštrase je onaj niz bečkih ulica niz koje se ređaju remek-dela arhitekture: Državna opera, zgrada Parlamenta, Gradske kuća, Becka berza, Burgteatar, zgrada Bečkog univerziteta, Muzej primenjene umetnosti, Muzej istorije umetnosti i Prirodnjački muzej.

    Ta „žila kucavica“ koja okružuje centralno istorijsko jezgro grada, u dužini od 5.2 km, bila je zamisao austrijskog cara Franje Josifa da otvori grad ka svojoj periferiji i pretvori ga od konzervativne prestonice u metropolu.

    Carevu ideju sproveo je Zigfrid Baumgartner

    Čim je završena prva, manja trasa kompletnog projekta, car je organizovao svečano otvaranje 1. maja 1865. godine, a na izgradnju celokupnog bečkog prstena, preciznije sedmougla, čekalo se još 48 godina.

    Kako je tekla izgradnja, posetioci mogu da saznaju prateći reprodukcije mapa, projekata i fotografija zgrada u Ringu Beča, uz zanimljive i informacijama bogate legende.

    Zgrade na Ringštraseu građene su u duhu istoricizma, a projektovale su ih arhitekte Teofil fon Hanzen, Karl Frajher fon Hazenauer, Gorfrid Zemper, Hajnrih fon Ferstel i Fridrih fon Šmit, a pretpostavlja se da je traga ostavio i sin prvog srpskog litografa Anastasa Jovanovića, arhitekta Konstantin Jovanović, koji je bio Zemperov učenik, a njegova dela u Beogradu su zgrada Narodne banke, Zadužbina Nikole Spasića u Knez Mihailovoj, a radio je i prvi projekat za zgradu Parlamenta i hram Svetog Save.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Vek pančevačke biblioteke

    Jubilarna godina biće godina modernizacije, kako bi se još veći broj sugrađana animirao da koristi pogodnosti čitaonice sa 110 mesta, knjiškog fonda od oko 200.000 knjiga i preko 50 serijskih […]