Boris Stanić Pančevo PAFF
Kultura

PAFF: Otvorena izložba stripova „Metodske nedoslednosti“ Borisa Stanića

Pančevo, Pet, 02/09/2016 - 21:01
Aleksandar Stojković

PANČEVO, 2. septembar – Izložba stripova pančevačkog slikara i strip crtača, Borisa Stanića, otvorena je večeras u foajeu Kulturnog centra Pančeva. Izložba se održava u okviru Pančevo film festivala za koji je Boris Stanić radio i likovni identitet.

– Na ovoj izložbi su table stripova, delovi mojih radova koji su objavljeni, kao i skice za buduće stripove koji su trenutno u fazi planiranja. Izložio sam oko 90 crteža, ali nijedan strip nije u celini izložen, već samo fragmeti. Izložene su neke od tabli stripa „Radosav“ koji je inspirisan životom mog pokojnog deke, rekao nam je Boris Stanić.

Strip „Radosav“ je preveden i na poljski jezik.

– Teme crteža dolaze iz mog života, iz onih stvari koje me okupiraju i interesuju. To može biti neka teorija ili neka istorijska epoha. Neki put se dogodi, kao što je to bio slučaj sa stripom „Atentat“,  koji je o atentatu na Franca Ferdinanda, da me prijatelj, koji je doktor istorije iz Holandije, pozove da radim s njim o temi o kojoj nisam mnogo znao. Nekada čovek prihvati teme koje mu nisu bliske, baš da bi izašao iz te zone komfora, objasnio je Stanić

Stanić se ne priklanja ni jednoj od već dostupnih strip tradicija i u tom pogledu njegov pristup je potpuno originalan.

– Ja se u svojim stripovima ne oslanjam toliko na film, na neke strip tradicije, već više na nasleđe slikarstva – recimo neoekspresionizma. To što moji stripovi nisu filmični, već su na neki način fragmentisani, svaki kadar ili svaka strana bi mogla da se protumači kao slika za sebe, daje mi slobodu da tokom crtanja stripa menjam tehnike. Otud i naziv izložbe „Metodska nedoslednost“, dodao je Stanić.

 

Izložba stripova Borisa Stanića PAFF
boris_izlozba.jpg

 

Ovo je treći PAFF i treća izložba stripova koja se organizuje u okviru festivala.

Postala je tradicija da na PAFF-u priređujemo izložbu jednog strip autora. Prve godine je to bio Zograf, druge godine američki strip autor Pat Morijarti, a ove godine je to Boris Stanić. Za ceo izgled našeg festivala zaduženi su strip autori iz Pančeva. Nakon Vuka Palibrka i Zografa, ove godine je to Boris Stanić, rekao je direktor Pančevo film festivala, Ognjen Glavonić.

Boris Stanić (1984) je slikar i strip autor. Završio je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, odsek slikarstvo. Učestvovao je i izlagao svoje radove na mnogobrojnim radionicama i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Stripove je objavljivao u časopisima i grupnim publikacijama. Jedan je od autora grafičkog romana Miroslavljevo jevanđelje: apokrifna verzija (2012). Objavio je grafički roman Radosav: Jutarnja magla (2011) koji je preveden na poljski jezik, zbirku stripova Blatište (2012), Radosav – hrastovo lišće (2015), Atentat – s one strane patnje (sa istoričarem Gvidom van Hengelom 2015). Trenutno uporedo radi na dva nova stripa. Boris je i autor postera 3. Pančevo Film Festival PAFF-a. 

Izložba je otvorena do kraja Pančevo film festivala.Marketing

Najnovije vesti