• Pančevac autor najbolje knjige aforizama

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Zbirka „Misli u pokretu“, autora iz Pančeva Aleksandra Čotrića (1966), najbolja je knjiga aforizama na srpskom jeziku objavljena u prethodnoj, 2021.godini, odluka je žirija nagrade „Rade Jovanović“.

    U obrazloženju se navodi da je nagrađena zbirka „sadrži oko tri stotine aforizama u kojima se naizmenično smenjuju istorijske, socio-psihološke i meta-opservacije o raznim sferama ljudskog znanja i umeća, sa aktuelnim satiričnim žaokama. Aforizme odlikuju figurativnost, stilsko-poetički efekti i tematsko-značenjska provokativnost“.

    Izdavač knjige je „Srpska reč“ iz Beograda.

    Žiri Beogradskog aforističarskog kruga, koji dodeljuje priznanje, radio je u sastavu: Dragutin Minić Karlo, predsednik, Vitomir Teofilović i Dejan Milojević, članovi. Odluka je doneta jednoglasno posle pročitanih i razmotrenih  56 aforističarskih knjiga objavljenih prošle godine u Srbiji, BiH i Crnoj Gori.

    U najužem izboru za nagradu „Rade Jovanović“ bile su knjige: „Martinele“, Save Martinovića i „Sizifove fusnote“ Branka Vukovića

    Priznanje dobitniku biće uručeno u okviru manifestacije „Letnji ulični erski kabare“, koja će u avgustu biti održana u Čajetini.

    Nagrada „Rade Jovanović“ je ustanovljena pre deset godina, a dosadašnji dobitnici bili su: Aleksandar Čotrić za 2012. godinu, za zbirku „Pomeranje pameti“; Milan Todorov za 2013. godinu, za knjigu „Pokori se i počni“; Ninus Nestorović za 2014. godinu, za naslov „Ćuti i plivaj“; Zoran T. Popović za 2015. godinu, za delo „Daće Bog, ako Bog da“; ravnopravno za 2016. godinu Aleksandar Baljak za knjigu „Zidovi na horizontu“ i Aleksandar Čotrić za „Teške misli“; ravnopravno za 2017. godinu Ratko Dangubić za zbirku „Crveni tepih“ i Ekrem Macić za delo „Tetovaža na ledu“; ravnopravno za 2018. godinu  Slobodan Simić za knjigu „Rijaliti šou“ i Dragan Koprivica za naslov „Etida u CG-molu“; Bojan Ljubenović za knjigu „Protivotrov“ za 2019. i Đorđe Otašević za naslov „Cvrkut punjenih ptica“, za 2020. godinu.

    Odlukom Upravnog odbora Beogradskog aforističarskog kruga, nagrada se od 2016. godine zove „Rade Jovanović“, u znak sećanja na jednog od najznačajnijih srpskih satiričara i aforističara, koji je živeo i stvarao u Užicu – Radomira Rada Jovanovića (1939-2016).

    Zbirka „Misli u pokretu“, autora iz Pančeva Aleksandra Čotrića (1966), najbolja je knjiga aforizama na srpskom jeziku objavljena u prethodnoj, 2021.godini, odluka je žirija nagrade „Rade Jovanović“.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Vek pančevačke biblioteke

    Jubilarna godina biće godina modernizacije, kako bi se još veći broj sugrađana animirao da koristi pogodnosti čitaonice sa 110 mesta, knjiškog fonda od oko 200.000 knjiga i preko 50 serijskih […]