Kultura

PANČEVAC NEMANJA MIJATOVIĆ, DEL ARNO BAND: Povratak korenima benda uz novu energiju

Pančevo, Sre, 20/02/2019 - 21:16
Suzana Prvulj


Najpoznatiji reggae sastav na našim prostorima „Del Arno Band”, posle 13 godina objavio je nov album pod nazivom „Ako ne znaš šta da radiš”. Na albumu se nalazi deset pesama koje je Del Arno predstavio publici u punoj sali Doma omladine Beograda, u subotu, 9. februara.

O novom albumu, koncertima i planovima benda koji još od 1986. godine neguje i zalaže se za principe ljubavi i slobode, razgovarali smo s našim sugrađaninom, Nemanjom Mijatovićem, klavijaturistom DAB-a.

Kad si se pridružio Del Arnu i kako je došlo do te saradnje?

Neočekivano i brzo, pre nekih, sad već davnih pet godina. U momentu kad je Del Arno razmišljao o novom drugom klavijaturisti, sreo sam Rođu, sugrađanina i budućeg kolegu iz sekcije, na koncertu na kom smo obojica završili neplanirano. Ništa nije slučajno! Tad se načela i gorepomenuta tema. Posle nekoliko dana i nekoliko razgovora sa ekipom, organizovali smo malu audiciju... Ostalo je istorija, haha.

 

52357835_326752281294327_2140183058295291904_n.png

 

Posle 13 godina objavili ste nov album. Koliko dugo ste radili na njemu?

Prvi materijal za album snimljen je 2017. godine, kada je izašao sad već poznati singl „Jos uvek ima nade”, u saradnji sa Hornsman Coyote-om. Rekao bih da je to momenat koji je, definitivno, ponovo kreativno oživeo ekipu i kad je bilo jasno da je krajnje vreme za novo izdanje. Tokom prethodnog leta, u novom naletu snimljen je ostatak pesama, i sa nestrpljenjem, zvanično dočekan ovog januara.

Da li se „Ako ne znaš šta da radiš” na neki način razlikuje od prethodnih albuma? Koju poruku šalje?

Potpuno se razlikuje i dovoljno se ne razlikuje! Šta to znači? Posle višegodišnje pauze u objavljivanju novog materijala, došlo je do značajnog pada kreativnog momentuma i uzbuđenja. Tokom 2017. godine, u tom naletu nove energije, promenjen je način pristupa autorskom radu i snimanju, i postavljen nov temelj za dalji rad benda. Drugačiji je pristup samim pesmama, drugačiji je zvuk benda i energije. A opet, album je na prvo slušanje, čist Del Arno proizvod. Povratak korenima benda uz jednu potpuno svežu i novu energiju.

Nedavno ste nastupali u Domu omladine Beograda i tom prilikom publici ste predstavili ceo nov album. Kakvi su utisci s koncerta, i kako su prihvaćene pesme?

Utisci se jos uvek sležu!

Nije uobičajena praksa da se izađe na binu i odsvira ceo nov album, na početku koncerta, pesma za pesmom. Ali, odlučili smo da ga tako predstavimo, prezadovoljni materijalom i bez sumnje da će opravdati dugogodišnje čekanje. Reakcija publike i komentari posle koncerta su pokazali da se potez ispostavio kao sjajan. Oduševljeni smo sa kolikom željom, energijom i pažnjom su ljudi upijali nove stvari. U velikom broju ih i pevali, samo nekoliko nedelja posle objavljivanja albuma.

I posle ovih godina i dalje mi je teško da poverujem u količinu ljubavi i pozitivne energije koju naša publika „izbaci” i pruži za tih par sati koncerta.

Uostalom, šta reći posle dva i po sata druženja i ljubavi, vrištanja uglas i višestrukih poziva na bis kad već nismo mogli da se održimo na nogama... Igraj dok te ne sruše!

Da li neki koncert posebno pamtiš i zbog čega?

Možda, kad se sve sabere, sjajan nastup i sjajno veče na Nisvillu 2017. godine i deljenje scene sa Alpha Blondy-jem, jednim od najvećih imena u svetu reggae muzike. Mada, subotnji koncert u Domu omladine opasno se približio samom vrhu najboljih do sada!

Šta Del Arno band očekuje u narednom periodu?

Za početak, ulazak u jednu aktivnu koncertnu sezonu, tokom koje će se nov album svirati što češće i na što više mesta.

A, s obzirom na to da je u fioci ostalo mnogo materijala, da je prošle godine započet i jedan potpuno nov i strašno zanimljiv projekat sa pevačkom grupom „Jendje”, i da smo željni daljeg rada na ovom lepom talasu, definitivno nas sve zajedno očekuje mnogo akcije i iznenađenja. Nastavak priče na proleće!
MarketingNajnovije vesti