muzej
Kultura

Pančevački muzej nastavlja restauraciju legata Olge i Stevana Smederevca

Pančevo, Uto, 20/06/2017 - 07:35
Aleksandar Stojković

Narodni muzej Pančevo je na konkursu Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije za tri projekta dobio oko milion i šesto hiljada dinara. Ovaj novac, pančevački Muzej upotrebiće za nastavak dva arheološka projekta i obnovu legata Olge i Stevana Smederevac.

- Za obnovu legata čuvenih Pančevaca Olge i Stevana Smederevca, ministarstvo je Muzeju odobrilo 595 000 dinara za nastavak konzervacije i restauracije. Radićemo na restauraciji slika i nameštaja. Prošle godine je već urađena konzervacija sedam slika, kao i nekoliko komada nameštaja iz jednog salona, ali nije urađen ceo salon, pa smo ove godine za nastavak tog projekta tražili sredstva, rekao nam je Miroslav Birclin, vd direktora Narodnog muzeja Pančevo.

Birclin nam je rekao da će se raditi restauracija nekoliko taburea i fotelja koji će pratiti ono što je prošle godine urađeno i već se nalazi u stalnoj postavci Muzeja.

Za iskopavanja na arheološkom lokalitetu „Ciglana“ kod Dolova ministarstvo je odobrilo 700 000 dinara.

- Radi se o arheološkom nalazištu koje ima tri faze naseljavanja. Najstarija je iz faze kasne antike. Ima dodirnih tačaka s Rimskim carstvom, ali nije Rimsko carstvo. U pitanju su plemena koja su tu živela tada. Pored toga na ovom lokalitetu imamo nivo naseljavanja iz ranog i srednjeg veka, objasnio je Birclin.

Iskopavanje bi trebalo da se nastavi u julu ili avgustu, u zavisnosti od toga kada će Ministarstvo uplatiti novac.

Više o ovom nalazištu možete pročitati u našem tekstu objavljenom septembra 2016.

Treći projekat za koji je ministarstvo izdvojilo novac je zajednički projekat Narodnog muzeja Pančevo, Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika i Narodnog muzeja Vojvodine. Novac će biti upotrebljen za pripremu monografije „Arheološka topografija Banata - Pančevo 1“.

Rok za završetak ovih projekata je kraj decembra 2017. godine.Marketing

Najnovije vesti