Foto. KUD Stanko Paunović
Kultura

Pančevački „Paunović" predstavio našu tradicionalnu kulturu i narodno stvaralaštvo na festivalima u inostranstvu

Izvor: 
Saopštenje Sre, 12/07/2017 - 08:59

Posle bogate koncertne aktivnosti i učešća u programima veoma značajnih događaja u našoj zemlji, članovi prvog ansambla KUD-a „Stanko Paunović“ NIS-RNP nastavili su predstavljanja naše tradicionalne kulture i narodnog stvaralaštva na festivalima u inostranstvu.
 
U Zvorniku, u Republici Srpskoj, 24. juna održan je Vidovdanski sabor, uz učešće folklornih ansambala iz: Zvornika, Sombora, Obrenovca, Užica i Pančeva.  Ansambli su izveli po dve koreografije. Cilj organizatora ovog festivala je predstavljanje igara iz svih krajeva Srbije i Republike Srpske. Ansambli učesnici, prvo su se predstavili igrama svog kraja, dok su  u drugom predstavljanju izveli koreografiju po svom izboru. Igrači Paunovića predstavili su se igrama Srba iz Banata u pratnji tamburačkog orkestra i igrama Donje Jasenice u pratnji narodnog orkestra. Predstavili su se i ženska grupa pevača i svirač na fruli Jovan Jovanov. Organuzatoru ovog sabora, KUD-u „Sveti Sava“ iz Zvornika, upućen je poziv za predstavljanje u programima festivala u Pančevu.
 
Od 03. do 07. jula prvi izvođački ansambl KUD-a „Stanko Paunović“ NIS-RNP Pančevo učestvovao je u programu Međunarodnog festivala folklora univerzitetskih ansambala, Akademik Zvolen 2017. u Zvolenu u Slovačkoj. U programima festivala učestvovali su akademski-univerzitetski folklorni ansambli iz Slovačke i gostujući folklorni ansambli iz: Španije, Kipra, Bosne i Hercegovine i Srbije. Tokom festivala izveden je čitav niz raznovrsnih programa na gradskim trgovima ovog slikovitog slovačkog grada. Glavni programi, koje je pratila stručna komisija, izvedeni su u zvolenskom pozorištu. Tokom glavnog festivalskog programa članovi Paunovića izveli su igre okoline Beograda i Donje Jasenice, dok je ženska grupa pevača izvela dve pesme iz centralne Srbije. Program našeg ansambla privukao je značajnu pažnju publike i stručne komisije, o čemu najbolje svedoči specijalna nagrada vokalnom triju: Jovana Veličković, Jovana Grubić i Vanja Čukanović, za stilsko izvođenje pesme „na glas“ „Oj, devojko Zaječarko“. To je bila jedina specijalna nagrada, koja je dodeljena ansamblima iz inostranstva.
 
U nastavku leta slede učešća ansambala  „Paunovića“   u programima festivala u Bugarskoj i Rusiji.MarketingNajnovije vesti