Dan grada
Kultura

PANČEVO: Beplatan koncert Jadranke Jovanović u Kulturnom centru

Izvor: 
013info Čet, 16/12/2021 - 12:15U petak, 17. decembra, sopran Jadranka Jovanović održaće koncert u dvorani Kulturnog centra Pančevo. Gost koncerta je takođe sopran, Nevena Đoković, klavirsku saradnja biće Milivoje Veljić. Na programu dela: Rossinija, Puccinija, Bizeta, Offenbacha, Lehara, Piazzolle, Schuberta, Capue....

Koncert počinje u 19 časova, ulaz je slobodan. 

JADRANKA JOVANOVIĆ već godinama važi za sinonim vokalne umetnosti u Srbiji. Respektabilan ugled u svetskim umetničkim krugovima ostvarila je pre svega nastupima na preko 120 svetskih operskih i koncertnih pozornica, od Pekinga do Meksiko Sitija, i od Palm Biča do Sibira, među kojima se izdvajaju: Milanska skala, Teatar Liceo u Barseloni, Teatar Masimo u Palermu, Mocarteum u Salcburgu, Teatar Munisipal u Rio de Žaneiru, Bunka Kaikan u Tokiju, San Karlo u Lisabonu, Teatar Komunale u Firenci, Teatar Ređo u Parmi, Opera u Nici, Festival Žorž Enesku u Bukureštu, Glen Guld dvorana u Torontu, Teatar Belini u Kataniji, Rosinijev festival u Pezaru, atinski Irodion, Kenedi centar u Vašingtonu, Karnegi hol u Njujorku, Musikverein u Beču... Ostaće upamćena i kao prva Karmen na Bliskom istoku u Arapskim Emiratima. U svojoj dosadašnjoj karijeri, ostvarila je preko 2.160 nastupa u operama i na koncertnim podijumima.

Sarađivala je s najvećim svetskim umetnicima: Klaudijom Abadom, Rikardom Mutijem, Rikardom Šaijem, Plasidom Domingom, Mirelom Freni, Peterom Dvorskim, Hoze Karerasom, Hoze Kurom...

Otpevala je preko 70 uloga iz opera i vokalno-instrumentalnih dela, od kojih su najupečatljivije: Abigaila, Pepeljuga, Santuca, Eboli, Karmen, Amneris, Đovana Sejmur, Princeza de Bujon, Adalđiza, Izabela, Preciozila, Grofica Marica, Silva, Komponist, Verdijev Rekvijem…

Rođena je u Beogradu, gde je na Fakultetu muzičke umetnosti stekla dve univerzitetske diplome: na teoretskom odseku i na odseku za solo pevanje. Na odseku za solo pevanje je i magistrirala. Zanimljivo je da je već na početku njene internacionalne karijere kritičar lista Mesađero Veneto iz Trsta napisao da joj ništa ne nedostaje da bi bila prava primadona.

Jadranka Jovanović je u muzički život svoje zemlje uvela čitav niz inovacija, tematski osmišljenjih koncerata, počev od prvog, pod nazivom Vek i po srpske solo pesme, zatim Veče Verdijevih diva, Veče francuske muzike, Verdi – Šekspir, Veče Rosinija, Svetski muzički biseri, Ciganski romansero, Puškinijana, prvo predstavljanje španske zarzuele u Srbiji. Na prostorima bivše Jugoslavije prva je izvela veliki broj muzičkih rariteta i nepoznatih dela.

Do sada je realizovala 10 celovečernjih solističkih koncerata u sali Kolarčeve zadužbine (Beograd), kao i pet solističkih koncerata u beogradskom Centru Sava, i više od 180 solističkih koncerata širom zemlje i sveta, kroz koje je pokazala i svoj veliki istraživačko-muzikološki rad.

Godine 2016. objavljena je knjiga Recondita armonia uvaženog italijanskog muzičkog kritičara Bruna Baudisona posvećena operskim umetnicima koji su ostavili neizbrisiv trag u italijanskim operskim kućama u poslednje tri decenije. Značajno mesto u ovoj knjizi pripalo je Jadranki Jovanović.

Pored sjajno izbrušenog glasa, s frazama koje su interpretirane zbunjujućom lakoćom plasirane s prvoklasnim talentom (Nice Matin – Francuska), kritičari širom sveta uvek su isticali i njenu briljantnu scensku pojavu (ciriški Linth Zeitung).

 

 
MarketingNajnovije vesti