Narodni muzej Pančevo
Kultura

PANČEVO: Dve Vlade odlučile, ali ove godine nema novca za obnovu Muzeja

Pančevo, Sub, 27/07/2019 - 09:50
Vladimir Đoković

Pre nekoliko meseci sa zajedničke sednice Vlada Republike Srbije i Autonomne pokrajine Vojvodine poručeno je da postoji rešenje za obnovu zgrade Narodnog muzeja u Pančevu koji kroz svoj rad pokriva i opštine Kovin, Kovačica i Opovo. Iako je početak radova najavljen za ovu godinu sudeći po informaciji koju je 013info dobio iz Ministarstva kulture i informisanja ovaj posao vredan više od 300 miliona dinara čeka 2020. godinu.

- Zbog nemalih finansijskih ulaganja potrebnih da se Narodni muzej u Pančevu obnovi, kao i zbog trenutka u kom je zahtev izložen odnosno kada su budžetska sredstva već bila isplanirana za druge projekte koji su prepoznati kao prioriteti, Ministarstvo kulture i informisanja jednostavno nije bilo u mogućnosti da navedena sredstva planira u budžetu za 2019. godinu, navodi se u informaciji Ministarstva.

Kako navodi Ministarstvo “projekat će biti razmatran sa velikom pažnjom prilikom izrade budžeta Ministarstva kulture i informisanja za 2020. godinu odnosno tokom selekcije višegodišnjih investicija koje će biti deo tih budžeta”.

Ipak, Ministarstvo istovremeno podseća i da je njihov budžet ograničen i da ga zahtevi korisnika višestruko premašuju.

Inače u inforamciji Ministarstva ističe se i da je “obnova Narodnog muzeja u Pančevu važan projekat ne samo zbog zgrade u kojoj se ta ustanova nalazi i koja je spomenik kulture od velikog značaja za Republiku Srbiju, već i zbog raznovrsnih zbirki koje pančevački muzej čuva”, i dodaje kako objekat “zahteva obimne i raznovrsne građevinske radove” kako bi se obezbedili uslovi za savremeno obavljanje muzejske delatnosti.

Prema proceni dostavljenoj Ministarstvu kulture i informisanja “za takav višegodišnji projekat obnove neophodno je izdvojiti 317.969.000 dinara bez PDV-a”, saopštilo je Ministarstvo a kako se potvrdjuje načelno je bilo planirano da prva faza radova u 2019. godini obuhvati sanaciju fasade i radova na tavanskom i podrumskom delu objekta u iznosu od 54,9 miliona dinara.

Objašnjeno je i da je predlagano da se Narodni muzej obnavlja po  modelu izgradnje i obnove subotičkog Narodnog pozorišta i to tako što bi iz republičkog budžeta bilo obezbeđeno  45 odsto sredstva preko Ministarstva, dok bi isti procenat bio obezbeđen iz budžeta pokrajine preko Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, a preostalih 10 odsto novca obezbedio bi Grad Pančevo.
MarketingNajnovije vesti