• PANČEVO: Izložba slika „Sećam se tebe” od 10. do 28. februara

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U Foajeu Kulturnog centra Pančeva biće predstravljena izložba slika „Sećam se tebe” Nataše Janković, od 10. do 28. februara 2021. godine.

    Sećam se tebe

    Motiv mora u Natašinim slikama kazuje o fasciniranosti umetnice pomenutim motivom.  Jasne i žive boje i kompozicija čine od Natašine slike jedno iskustvo onostranog i imaginativnog. Očaravajući prizor mora, kao i obrisi obale, formi pejzaža datih ponekad ornamentalno, oblikovani su širokim segmentima boje. Boja i svetlost su tu da umetnica ostvari maksimalnu izražajnost u stvaranju prostora slike, a utisak koji ostavlja jeste jednostavnost prizora i udaljenost od materijalne stvarnosti. Upravo te karakteristike daju Natašinoj slici nagoveštaj tajne i romanse, i neku atmosferu iščekivanja. Motiv mora za Natašu je, čini se, deo lepote života protkan romantičnom atmosferom, u očekaivanju neizrecive ljubavi, koje samo dvoje zaljubljenih, njih dvoje, mogu razumeti. Natašina slika je  susret sa voljenim bićem , sećanje na voljeno biće. Ona eksperementiše sa bojom, igra se sa njom , i u tome se uočava  intenzitet njene  percepcije, a u kompozicionim planovima nizom  slojevitih traka boje u prostoru slike prelazi u osobenu apstrakciju koja čini autentičan i prepoznatljiv izgled Natašine slike. Čini se da su njene predstave o drugom, o voljenom biću koje je odsutno, a opet prisutno u slici , izmišljene, i da ne moraju biti realne, istinite, a neke se čak možda nisu  ni dogodile. Ona gaji nadu , žudi sa pronalaženjem ljubavi, otvara se ka nedostižnom, vraća se izgubljenoj celini. Ljubav i pokretačka energija koja je u slici je poziv da svi postanemo umetnici, da se nađemo u slici, na iskren i jednostavan način. Možda se tu uočava i seta, nostalgija za nekim boljim vremenima, ali i novi počeci i  novi pokušaji. Umetnica zove onoga koga voli a koga ne vidi, ali uvek zna da je tu. Voljeno biće ostavlja otisak u tom neobičnom pejzažu, kao sena koja hoda uz obalu mora. To su umetničini blagi predeli srca, tračak sna, gde duša tiho sniva i pušta školjku sa dna da iznedri biser. Nataša prodire i tone u svet svoje slike osećajući da nikad ne može da bude ostavljena, jer u slici je u srcu, a srce je središte života koje stalno traži voljeno biće. Slikarkina duša je nemirna u svemu što je okružuje, u blizinama i daljinama u kojima traži jedinstvo sa voljenim. Njene slike bogate koloristički kao da govore o silini njenih osećaja kojima želi da ispuni okolni prostor. Razmenjuje u platnu svoju toplinu i energiju, i s tim se vraća  u naručje  veličanstva prirode. Kadkada nam se čini da to iznova traganje za suštinom, ljubavlju koja je opčinjava, je neostvarena. Njene slike su izraz raspoloženja, nijansi, emocija nesigurnih trajanja gde susret dva bića prelazi u slikarkinu svakodnevicu. I kao da je svaka naznaka sreće koju otkriva u slici u stvari  potraga za drugim voljenim bićem i spoznaja u kojoj  pronalazi  sebe.

    Branka Milutinović.

     

    Nataša Janković rođena je u Beogradu 04.01.1992. Završila je osnovne i master studije slikarstva u Beogradu na Fakultetu Likovnih Umetnosti 2016. u klasi kod Radomira Kneževića.

     

    Izlagala:

    Samostalna izložba u Blok galeriji *Paralelni svet*-2020.

    Majska izložba grafike 2020.-online

    Kolektivna izložba *Buđenje*u galeriji Divart-2020.

    Samostalna izložba  u Biblioteci grada Beograda*Trenutak*-2019

    Samostalna izložba  u SKC.Novi Beograd*Trenutak*-2019.

    Samostalna izložba u galeriji Stara Kapetanija *Trenutak*-2019.

    Kolektivna izložba mozaika u galeriji RTS. 2019.

    Kolektivna izložba radova u Narodnoj banci Srbije 2019.

    Samostalna izložba u Ustanovi kulture Vuk Stefanović Karadžić- TRENUTAK 2018.   

    Samostalna izložba u modernoj galeriji kulturnog centra Lazarevca *Aleksandar Pavlić i Nataša Janković-radovi*-2018.

    Kolektivna izložba „KAMEN U ARHITEKTURI I UMETNOSTI“ u Umetničkom centru Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ u Beogradu-2018.

    Kolektivna izložba *POGLEDI*-2018 u Galeriji 73.

    Kolektivna izložba *HARUDORI* u Univerzitetskoj biblioteci Svetozar Marković, 2018.

    Kolektivna izložba pod nazivom: “JA GRAFIČAR” u Art galeriji Beti Ford, 2018.

    Kolektivna izložba *BESKRAJNOST* u  Noćnoj galeriji Petak, 2018.

    Kolektivna izložba pod nazivom: “KONTAKT” u Noćnoj galeriji Petak, 2017.

    Kolektivna izložba pod nazivom: Nulla dies sine linea – Ni jedan dan bez poteza četkom, u Art galeriji gastro bara „20/44“  2017.

    Samostalna izložba u Univerzitetskoj biblioteci Svetozar Marković *Koloristički pejzaži 2016*

    -Na sedmom FESTUMu u SKCu 2016. u Beogradu.

    -Na grupnoj izložbi *Novine od Novina*, sećanje na Stevu Kneževića, u galeriji FLU 2016.

    -Na grupnoj izložbi Indetitet, u galeriji FLU u Beogradu, 2016.

    -Na grupnoj izložbi Nastajanje i nestajanje grada u galeriji FLU u Beogradu 2015.

    -Na 45,44,43,42, izložbi crteža i skulptura malog formata studenata FLU u Beogradu 2016, 2015, 2014, 2013 u Domu omladine.

    U Foajeu Kulturnog centra Pančeva biće predstravljena izložba slika „Sećam se tebe” Nataše Janković, od 10. do 28. februara 2021. godine.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Vek pančevačke biblioteke

    Jubilarna godina biće godina modernizacije, kako bi se još veći broj sugrađana animirao da koristi pogodnosti čitaonice sa 110 mesta, knjiškog fonda od oko 200.000 knjiga i preko 50 serijskih […]