Ljubav do groba predstava Pančevo
Kultura

PANČEVO: „Ljubav do groba" napunila dvorište muzeja

Pančevo, Čet, 04/07/2019 - 10:05
Aleksandar Stojković


Dvorište Narodnog muzeja Pančevo u sredu, 3. jula, bilo je premalo da primi sve one koji su želeli da vide predpremijeru predstave „Ljubav do groba“, u režiji Vladimira Lazića, a po tekstu Miodraga Ilića. Glavne uloge igrali su  Snežana Savić, Milenko Pavlov i Marina Vodeničar.

- U pitanju je jedan sjajan tekst koji je napisao Mija Ilić.  Ja sam žarko želeo da to igram. I nakon dugo pregovora i dogovora, eto u prillici smo da igramo predpremijeru u dvorištu muzeja, rekao je za 013info Milenko Pavlov.

 

Ljubav do groba predstava Pančevo
c75p5445.jpg

 

Pisac teksta Miodrag Ilić u svom delu „Ljubav do groba“ kroz tri lika prestavlja političke i klasne struje u srpskom društvu, generacijski jaz i sukob onoga što je nekada bilo sa onim što je sada. Komični elementi predstave samo su šminka ispod koje se krije sav mulj onoga što smo doživeli i u šta se pretvaramo.

- Predstava se bavi pričom dvoje bivših cirkuskih akrobata koji su u penzijij, naravno sa bednim penzijama. Oni žive u „građanskom moralu“, a u komšilluku, tu pored njih, živi jedna nemoralna mlada osoba. Ona pripada „rialiti“ generaciji. Osnovna ideja ove predstave je moral, etika, poštovanje među ljudima, a ta rialiti generacija to uništava. Oni ne znaju šta je to poštovanje. Na to skrećemo pažnju. Ovo je melodrama, romantična predstava sa komičnim elementima, a Boga mi ima i tragičnih. Jedna velika istinita priča o jazu između starije generacije negovane u nekakvim ljudskim odnosima i međusobnom poštovanju i mlade generacije koja to ne poštuje. Jer nije imao ko da ih nauči da to poštuju. I njima je samo materijalno bitno i oni gaze preko svega ne bi li stigli do tog materijalnog. Oni ne priznaju ništa. Oni čak ne znaju ni da treba persirati, neki osnovni bonton ne znaju i nema ko da ih nauči, objasnio nam je Pavlov.

 

Ljubav do groba predstava Pančevo
c75p5527.jpg

 

Predstavu realizuju Narodni muzej Pančevo i Kulturni centar Pančeva, a predviđeno je da se radi u saradnji sa nekim od beogradskih pozorišta. Po rečima Pavlova, oni još uvek traže partnera za ovu zamisao.

Za ovu predstavu Pančevo je izdvojilo 500 000 dinara.

- Ne možete napraviti predstavu ispod milion dinara. Našli smo i neke sponzore, pa čak sam i ja lični sponzor.

Predstava će se 17. avgusta igrati na Gardošu u Zemunu.

- Komad mora često da se igra u samom početku. Posle kada se to uigra onda može i da se pravi veća pauza, objasnio nam je Pavlov.

 
MarketingNajnovije vesti