• PANČEVO: Mlada dirigentkinja Danica Mladenović

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Danica Mladenović(18), učenica je Muzičke škole „Jovan Bandur“. Ona je učenica četvrtog razreda teoretskog smera i trećeg razreda vokalno instrumentalnog smera za solo pevanje. Pored škole bavi se dirigovanjem – diriguje orkestrom „Bras Pilići“ i horom Hrama Svetog Preobraženja Gospodnjeg.

    Kako kaže, dirigovanjem je pre svega počela da se bavi u Muzičkoj školi na časovima dirigovanja, a nakon toga je dobila priliku da svoje znanje primeni:

    – Ja verujem da su se sve kockice nekako slučajno sklopile, pre godinu dana sam imala šansu da počnem da radim sa orkestrom „Brass Pilići“ zahvaljujući Muzičkom Centru Pančevo. Kada sam počela da radim sa „Brass pilićima“ uporedo sam učila da sviram trombon. Smatram ovo vrlo korisnim jer sam se tako upoznala sa problematikom same tehnike sviranja limenih instumenata generalno, što će mi kasnije u dirigentskoj karijeri biti jedan veliki plus, priča nam Danica.

    Orkestar „Brass Pilići“, kojim Danica diriguje, aktivan je na različitim festivalima i takmičenjima. U oktobru prošle godine osvaja prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju duvačkih orkestara „Begej Fest“. Kao učenik teoretskog smera u Muzičkoj školi „Jovan Bandur“ 2019. je osvojila prvu nagradu na republičkom takmičenju iz teorije muzike, iste godine osvojila je i treću nagradu na republičkom takmičenju iz solo pevanja. 

    Inspiraciju za vanškolske aktivnosti ne nalazi u nečem materijalnom, već u znanju koje dobija i u vremenu koje provodi sa ljudima sa kojima radi:

    – Planiram da upišem smer dirigovanje na FMU. Meni je veoma zanimljivo da radim kao dirigent. Iako, priprema ansambla zahteva mnogo vremena i energije, u tome pronalazim najveću motivaciju. Kada su ljudi koji dolaze na probe zainteresovani, onda je želja za radom u meni još veća. A, naravno, nema veće sreće kada se naš rad dobro pokaže na nekom nastupu, takmičenju, kada je podržan i od drugih ljudi. Trudim se da naučim više instrumenata jer, kao što sam već rekla, mislim da bih time mogla da bolje razumem probleme koji mogu da se nađu u većim orkestrima, objasnila nam je mlada dirigentkinja.

     

     

    Danica Mladenović(18), učenica je Muzičke škole „Jovan Bandur“. Ona je učenica četvrtog razreda teoretskog smera i trećeg razreda vokalno instrumentalnog smera za solo pevanje. Pored škole bavi se dirigovanjem – diriguje orkestrom „Bras Pilići“ i horom Hrama Svetog Preobraženja Gospodnjeg

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Vek pančevačke biblioteke

    Jubilarna godina biće godina modernizacije, kako bi se još veći broj sugrađana animirao da koristi pogodnosti čitaonice sa 110 mesta, knjiškog fonda od oko 200.000 knjiga i preko 50 serijskih […]