Dimitrije Jocić
Kultura

PANČEVO: Mladi kompozitor Dimitrije Jocić

Izvor: 
Relja Jarkovački Ned, 28/02/2021 - 13:08


Dimtrije Jocić (17) učenik je trećeg razreda Srednje Muzičke škole „Jovan Bandur“, na klavirskom odseku u klasi profesorke Marije Ligeti Balint. Bavi se komponovanjem i nedavno je bio laureat na internacionalnom takmičenju „Magic Muse“, takmičenju koje se održava u Moskvi ali je zbog pandemije virusa Covid19 ove godine bilo online. Osim ove nagrade pre toga je osvojio prvu nagradu na VII internacionalnom klavirskom takmičenju održanom u Smederevu.

Muzikom se bavi od osme godine kada je upisao muzičku školu, a za muziku se, kako kaže, zainteresovao još kao mali. U prvim razredima predavao mu je profesor Dragan Lukić koji je zajedno sa njim radio neke manje radove na koje je Dimitrije dodavao svoje ideje. Do kraja Osnovne Muzičke škole bio je u klasi profesorke Jelene Jelovac gde je nastavio da pravi manje radove dok nije napravio svoju prvu autentičnu kompoziciju.

Prvu kompoziciju izveo je na jednom internom času u osnovnoj školi, a kako kaže to mu je dalo inspiraciju za dalji rad.

- Kada sam u prvim razredima Osnovne Muzičke škole počeo da osmišljam neke kompozicije imao sam običaj da to pokazujem svojim nastavnicima. Kada sam došao do starijih razreda osnovne škole svirao sam svoju prvu celu kompoziciju na jednom internom času, dobio sam fin aplauz i to mi sa tada jako videlo i dalo mi je inspiraciju da tada nastavim sa radom. Kasnije, ozbiljnije pristupam komponovanju, i sa takvim pristupom upisujem Srednju Muzičku školu, u klasi profesorke Anđele Stojović Dobričanin. Nakon godinu dana prelazim u klasu profesorke Marije Ligeti Balint, koja je prepoznala moju ljubav prema komponovanju i zahvaljujući njenoj podršci, komponujem i učestvujem na muzičkim takmičenjima, objašnjava Dimitrije.

Na nedavnom internacionalnom takmičenju „Magic Muse“ takmičio se svojim kompozicijama „Crzni Vitez“ i „Blue Jazz“ , kojom je i osvojio laureat. Kada daje imena svojim kompozicijama zamišlja film ili priču u kojoj bi se one našle i onda ih imenuje.

Planovi za budućnost su mu vezani za komponovanje, kako kaže time će nastaviti da se bavi jer u tome uživa.

- Planiram da nastavim da se bavim komponovanjem jer je to nešto što volim. Do sada imam nekoliko svojih većih kompozicija i neke manje, a nastaviću i sa daljim radom. Inspiraciju za rad pronalazim u različitim stvarima, kada zamislim priču koju bi moja kompozicija mogla da ima onda to i osmislim i napišem, kaže nam mladi kompozitor.

Većinu Dimitrijevih kompozicija, bar one nagrađene, možete čuti na njegovom Youtube kanalu.

 

 
MarketingNajnovije vesti