Koncert PSCPD u Muzeju
Kultura

PANČEVO: Najstariji hor u Srba održao koncert u muzeju

Pančevo, Pet, 28/09/2018 - 06:55
Aleksandar StojkovićPančevačko srpsko crkveno pevačko društvo je u četvrtak, 27. septembra, u Svečanoj sali Narodnog muzeja Pančevo održalo celovečernji koncert. Koncertni prostor je bio premali da primi sve poštovaoce najstarijeg hora u Srba koji su želeli da prisustvuju ovom događaju.

Publika je imala priliku da čuje sjajna izvođenja duhovnih i svetovnih kompozicija srpskih, ruskih, beloruskih i bugarskih autora.  Hor, kojim je dirigovala mr Vera Carina, izveo je, između ostalog, kompozicije Kornelija Stankovića, Sergeja Rahmanjinova, Stevana Mokranjca, ali i gradske i narodne pesme.

Ove godine PSCPD slavi 180 godina postojanja i ovaj koncert je samo deo onoga što nam je, u godini ovog velikog jubileja pevačko društvo spremilo.

Obeležavanje godišnjice je počelo izložbom u Narodnom muzeju Pančevo, zatim je dečji hor održao jedan veliki koncert, imali smo koncert u okviru Dana prote Vase, a sada imamo tu čast da Pančevcima predstavimo koncertni program kojim ćemo se predstavljati i van naše zemlje, rekla je Vera Carina.

 

PSCPD koncert u Narodnom muzeju Pančevo
pscpd_koncert_u_muzeju_img_2139.jpg

 

PSCPD će već u subotu u Beču, u Crkvi rođenja presvete Bogorodice, održati novi celovečernji koncert . Takođe, dirigentkinja i vođa pančevačkog hora, Vera Carina, održati multimedijalno predavanje o istorijatu hora, a u nedelju će, PSCPD pevati arhijerejsku liturgiju sa Vladikom Andrejem.

Ovo nije sve što je Pančevačko srpsko crkveno pevačko društvo pripremilo za proslavu svog jubileja.

Krajem oktobra hor bi trebalo da gostuje u Vićenci, slede Dani duhovne muzike početkom novembra i velika proslava, verovatno u okviru naše slave u decembru, kada se nadamo da ćemo uspeti da predstavimo jednu malu dopunu monografije Mihovila Tomandla o Pančevačkom srpskom crkvenom pevačkom društvu, objasnila nam je Vera Carina.
MarketingNajnovije vesti