Kultura

PANČEVO: Otvaranje galerije „ARTifACT”

Pančevo, Sub, 06/10/2018 - 21:15
Suzana Prvulj


U nedelju, 7. oktobra, s početkom u 18.30 časova, biće svečano otvorena galerija „ARTifACT”. Tom prilikom, Milan Bulatović, jedan od pionira moderne digitalne umetnosti u Srbiji, predstaviće do sada neizlagane radove. Ideja za otvaranjem galerije koja će biti namenjena savremenoj umetnosti, potekla je od naše sugrađanke, Marine Grujić, producentkinje.

Pričajući o samom programu, kazala je da će svakog meseca biti predstavljena dela po jednog autora. Ističe da je njen cilj promocija kulture onakve kakvom je ona vidi, i veruje kako će „ARTifACT” biti mesto za razmenu intelektualnih dobara, ali i da se nada da će umetnicima početnicima, pružiti odskočnu dasku za dalje napredovanje i razvoj.

- Smatram da je izuzetno bitno da građani vide da postoje živi ljudi oko njih koji stvaraju umetnost. Sve više autora koje ja poznajem, s kupovine platna i boja, prelazi na tablu i olovku. Iako u Pančevu postoje prostori predviđeni za izložbe, ovakav vid galerije nije obuhvaćen, izjavila je Grujićeva.

Prema njenom mišljenju, autori koji se bave digitalnom umetnošću, nemaju dovoljan pristup kulturnim ustanovama, a zamera i to što se nedovoljno novca iz budžeta izdvaja za tu oblast.

Osvrnuvši se na trenutno stanje u društvu i kulturi, naglasila je da je već godinama unazad progres pogrešnih sistema vrednosti uzeo maha. Marina smatra da je alternativna scena zapuštena zbog toga što je marginalizovana.

Galerija „ARTifACT” nalazi se u tržnom centru u Zmaj Jovinoj ulici, broj 2, na prvom spratu.
MarketingNajnovije vesti