• PANČEVO: Otvorena izložba fotografija “Željeznica u Boki Kotorskoj, Trebinju i okolini”

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U galeriji Narodnog muzeja u Pančevu u utorak 19. aprila u prisustvu brojnih Pančevaca i gostiju iz Crne Gore i Republike Srpske, svečano je otvorena izložba “Željeznica u Boki  Kotorskoj, Trebinju i okolini”

    Otvaranju izložbe prisustvovale su delegacije gradova Pančeva, Herceg Novog i Trebinja, predstavnici železničkih kompanija iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, kao i turističke organizacije Herceg Novi, čija je ovogodišnja letnja ponuda predstavljena u sklopu otvaranja izložbe.

    Na početku ceremonije prisutnima se obratio gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović.

    Veliko mi je zadovoljstvo i čast da mogu da otvorim ovu zanimljivu izložbu koja nas podseća, kako je nekada izgledala železnica u Boki Kotorskoj, Trebinju i okolini, kao i kakav je bio njen sveopšti značaj. Ovih devedeset fotografija nastalih tokom 20. veka nas vraćaju kroz vreme i podsećaju ne samo na značaj železnice, već i istoriju mesta i predela kroz koja je prolazila i upravo zbog toga ova izložba ima posebnu vrednost. Ovo je prilika i da se mlađe generacije upoznaju sa periodom kada je železnica bila veoma važno prevozno sredstvo, praktički neko vreme i jedini vid prevoza u tim krajevima istakao je Stevanović.

    Prisutnima su se ispred Opštine Herceg Novi obratili Mirko Mustur potpredsednik opštine i Dalibor Vuković PR Turističke organizacije Herceg Novi. Oni su u svom izlaganju naveli koliki je bio značaj železnice ne samo za privredu i ljude, i da je imala poseban značaj i za razvoj turizma. Iako danas železnice više nema ona je i dalje na neki način prisutna jer deo pruge koja je išla uz more danas je pretvoren u predivno šetalište dugačko više od 6 kilometara.

    Ispred Grada Trebinja prisutnima se obratio Dražen Bošković, zamenik gradonačelnika. On je u svom obraćanju istakao veliki značaj koji je železnica imala za celu jugoistočnu Hercegovinu, posebno za grad Trebinje. Tom prilikom je predočio planove kojima je predviđeno da se neki delovi stare trase pruge obnove i da se pored pešačkih i biciklističkih staza napravi i turistička pruga poput Šarganske osmice.

    Gostima su se još obratili i Dragana Lukšić direktorka direktorata za željeznički saobraćaj Crne Gore i Željko Radić generalni direktor Željeznice Republike Srpske.

    Autor izložbe, Josip Veber, istakao je da je ova izložba do sada gostovala u nekoliko gradova Crne Gore i Trebinju, a da je u planu da gostuje i u Herceg Novom, Doboju, Banja Luci, Zagrebu i Ljubljani.

    Izložbu čini devedeset fotografija nastale u periodu od 1901. do 1968. odnosno 1976. godine na teritoriji Boke Kotorske, Trebinja, Dubrovnika, Konavala, Popovog polja i jugoistočne Hercegovine. Fotografije su prikupljane duži niz godina iz porodičnih albuma starih železničkih radnika koji su bili zaposleni u tadšnojem u ŽTO-u Sarajevo, arhiva Herceg Novog, Dubrovnika, Trebinja, Mostara i Sarajeva, železničkih muzeja u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, Budimpešti, Beču kao i iz privatnih kolekcija ljubitelja železnice iz Austrije, Nemačke i Švajcarske. One predstavljaju plod višedecenijskog rada na terenu i na jedan lep i slikovit način prikazuju razvoj železnice, regiona kao i samih naselja duž pruga, koje su se nakon ukidanja saobraćaja, na žalost, postepeno gasila, rekao je Veber.

    Deo ovih fotografija objavljen je i u fotomonografiji „Željeznica u Boki Kotorskoj 1901-1968“ koju je Veber objavio, a čije je treće dopunjeno izdanje izašlo krajem 2021. odine u Herceg Novom.

    Organizaciju izložbe pomogli su Klub ljubitelja železnice „Pančevo, NVO „Sinergija“ iz Herceg Novog, gradovi Pančevo, Herceg Novi i Trebinje, Narodni muzej Pančevo, Direkcija za železnice Republike Srbije i železničke kompanije iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

    Izložba „Željeznica u Boki Kotorskoj, Trebinju i okolini“ u Narodnom muzeju Pančeva biće otvorena do 7. Maja 2022.

    U galeriji Narodnog muzeja u Pančevu u utorak 19. aprila u prisustvu brojnih Pančevaca i gostiju iz Crne Gore i Republike Srpske, svečano je otvorena izložba “Željeznica u Boki  Kotorskoj, Trebinju i okolini”

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Vek pančevačke biblioteke

    Jubilarna godina biće godina modernizacije, kako bi se još veći broj sugrađana animirao da koristi pogodnosti čitaonice sa 110 mesta, knjiškog fonda od oko 200.000 knjiga i preko 50 serijskih […]