nagrađeni na salonu umetnosti
Kultura

PANČEVO: Otvoreni 50. i 51. Saloni umetnosti Pančeva, nagrade za mlade umetnike

Izvor: 
013info Uto, 26/10/2021 - 22:38Na 51. Salonu umetnosti Pančeva, koji je otvoren danas u Narodnom muzeju Pančeva, prvu - otkupnu nagradu dobio je mladi vajar Uroš Ogrizović za delo "Odiseja zla - menjanje fundamenta", a dve ravnopravne nagrade koje će im omogućiti izlaganje u prostorima Kulturnog centra Pančeva, Katarina Petrović i Anja Arambašić.

- Zaista mislim da Pančevo ne treba da brine da li će biti umetnika i posle ovih 50 godina. U maloj galeriji su postavljeni radovi mladih umetnika rođenih do 1994. do 2000. godine. Mene iznenađuje kvalitet koji su oni pokazali i bilo je teško odabrati samo jednu nagradu tako da smo pored otkupne nagrade koju je dobio Uroš Ogrizović dodelili još dve ravnopravne nagrade koje će biti izložbe u izložbenim prostorima Kulturnog centra Pančeva, rekao je Vuk Vučković, koji je bio selektor 51. Salona.

Uroš Ogrizović rođen je 1995. godine u Beogradu. Gimnaziju je završio u Pančevu, a 2021. master na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Imao je četiri samostalne i više grupnih izložbi, a dobitnik je nagrade Ivan Tabaković u oblasti keramike.

Ovogodišnji Salon umetnosti Pančeva održava se pod nazivom "Traganje", a na njemu učestvuje 15 mladih umetnika mlađe generacije koji stvaraju ili su rođeni u Pančevu.

Paralelno sa 51. otvoren je i 50. Salon umetnosti Pančeva koji je zapravo retrospektiva prethodnih salona i podsećanje na dobitnike nagrada.

Radovi su raspoređeni u četiri izložbena prostora: Svečanoj sali Narodnog muzeja Pančeva, Galeriji savremene umetnosti, Galeriji Milorada Bate Mihailovića i foajeu Kulturnog centra Pančeva.

Na ovoj izložbi predstavljena subrojna umetnička dela koja se nalaze u fundusu ili vlasništvu autora i institucija, koja će omogućiti publici da stekne istorijski pregled i da se podseti na značaj manifestacije.

Publika će radoe moći da pogleda do 26. novembra.

 
MarketingNajnovije vesti