• PANČEVO: Poetski kafe – Edicija Najbolja i NO RULES izdavaštvo – Sofija Živković

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U petak, 19. februara u 19 sati u kafeu (foajeu) Kulturnog centra Pančeva, biće održan književni program pod nazivom Poetski kafe: Sofija Živković, u organizaciji Edicije Najbolja, No rules izdavaštva i Kulturnog centra.

    U okviru programa biće predstavljena pesnička knjiga Sofije Živković ,,Uri Leser je čekao“ iz Edicije Najbolja, Udruženja književnika Pančeva, kao i izdanja izdavačke kuće NO RULES izdavaštvo, čiji urednik je ova pesnikinja. Razgovor s pesnikinjom i urednicom vodiće Jasmina Topić, navodi se u saopštenju.

    Sofija Živković, diplomirala na Filološkom fakultetu u Beogradu, grupu za srpski jezik i književnost sa opštom lingvistikom. Boravila na više stipendijskih rezidencija za prevodioce (Švajcarska, Nemačka) i pisce (dva puta Krems i Grac, Austrija). Objavila knjige poezije Sobe i Kafa u pet, kao i knjigu flanerske proze Intimni vodič kroz Dorćol i okolinu. Pojedinačne pesme i eseje objavila u austrijskim časopisima Lichtungen i Manuskripte, a mali izbori iz poezije objavljeni su i kao knjige – na mađarskom i nemačkom (Edition Aramo, Beč). Najnovija knjiga narativne poezije, pod nazivom Uri Leser je čekao, izašla je 2020. godine, a pesme iz te zbirke uvršćene su, u prevodu na nemački jezik, u izložbu ovog nemačkog slikara.

    NO RULES izdavaštvo

    Kao što je književnost nastala pre pismenosti, i igra je preteča posla; s tim u vezi, odlučili smo da nastavimo igru koju smo 2014. započeli portalom NORules, isprva opredeljenim za tekstove na srpskom i engleskom jeziku. Sada smo udruženje građana kome je jedna od bitnijih delatnosti izdavačka, ali ne samo ta, i nastavljamo put bespravilnosti.Naše edicije su sledeće: Intimni vodiči za knjige koje i jesu i nisu vodiči, tačnije vode vas kroz predeo, unutrašnji ili spoljašnji, fenomene, i slično (Goran Novaković i njegovi zapisi o Beogradu i Beču, F.Pesoa i njegov Lisabon, zbornik dorćolskih priča Karapazar); Na stranputici za knjige koje su skrajnute, ignorisane ili nedovoljno poznate, na našoj sceni, bilo domaće ili strane (Frederik Marijat, Rene Vivijen); nePROZAično za prozne naslove (Kula Strahinja Dušana Jevtića, Rukopis Sime Dostanića Milice Radovačev, Besparačke priče Nenada Barakovića, Pod toškom GSP zapisi Nenada Milenkovića Panića, Maternji jezik Hanne Gadomski, Fuga idearum Marka Galića), Poesis za poeziju (Aleksandar Mitrović, Džejms Mec, Petros Stefaneas). U ediciji Orijentacija koja je predviđena za knjige vezane za, uglavnom, Bliski i Srednji istok, mada i Daleki, a prve će biti male antologije kineske potom i arapske poezije, kao i eseji Lu Sjuna, dok je ediciji Miteleuropa okrenuta srednjoevropskim piscima, gde će prvi biti austrijski pesnik Andreas Unterveger.

    U petak, 19. februara u 19 sati u kafeu (foajeu) Kulturnog centra Pančeva, biće održan književni program pod nazivom Poetski kafe: Sofija Živković, u organizaciji Edicije Najbolja, No rules izdavaštva i Kulturnog centra.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Vek pančevačke biblioteke

    Jubilarna godina biće godina modernizacije, kako bi se još veći broj sugrađana animirao da koristi pogodnosti čitaonice sa 110 mesta, knjiškog fonda od oko 200.000 knjiga i preko 50 serijskih […]