• PANČEVO: Priča o dr Vladimiru Aleksiću večeras u Muzeju

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Književno veče na kome će se govoriti o dr Vladimiru Aleksiću biće organizovano u dvorištu Narodnog muzeja Pančevo u utorak, 2. avgusta u 21 sat.

    Veče je posvećeno Dr Vladimiru Aleksiću, verovatno najznačajnijoj ličnosti u Pančevu na početku 20. veka, čoveku, koji je svojim podvigom naš grad stavio na mapu sveta. Naime, on je prvi na ovim prostorima, poleteo na letelici težoj od vazduha, i to letelici sopstvene konstrukcije i izrade, samo nekoliko godina posle braće Rajt. Tim činom je u našoj istoriji zauzeo poziciju rodonačelnika vazduhoplovstva, a Pančevu zacrtao budućnost i nastajanje možda najznačajnijeg privrednog brenda…

    Priča o doktoru Aleksiću će biti ispričana uz osvrt na dva projekta autora mr Milorada Ilića: Monografiju o Dr Aleksiću pod nazivom „Kako je poletela Srpska Sparta“ i inserte iz pozorišne predstave „Vreme leta“. 

    Autor je ovaj podvig prikazao kao podvig čitave generacije znamenitih ličnosti koje su, svako na svoj način, zadužile Pančevo, među kojima su bili: Isidora Sekulić, De Svetislav Kasapinović, Milan Ćurčin, Olga Aleksić Smederevac, Mita Topalović i drugi.   

    Uvodničar i moderator događaja biće Dejan Bosnić, direktor Gradske biblioteke. Učešće u programu će pored autora uzeti KUD „Stanko Paunović“ i glumac Luka Jovanović.

    I ovo književno veče je deo programa „Kulturnog leta u Pančevu“.

     

     

     

    Književno veče na kome će se govoriti o dr Vladimiru Aleksiću biće organizovano u dvorištu Narodnog muzeja Pančevo

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

    Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]