Vreme leta iz predstave Prizor iz predstave "Vreme leta"
Kultura

PANČEVO: Priča o dr Vladimiru Aleksiću večeras u Muzeju

Izvor: 
013info Uto, 02/08/2022 - 13:23Književno veče na kome će se govoriti o dr Vladimiru Aleksiću biće organizovano u dvorištu Narodnog muzeja Pančevo u utorak, 2. avgusta u 21 sat.

Veče je posvećeno Dr Vladimiru Aleksiću, verovatno najznačajnijoj ličnosti u Pančevu na početku 20. veka, čoveku, koji je svojim podvigom naš grad stavio na mapu sveta. Naime, on je prvi na ovim prostorima, poleteo na letelici težoj od vazduha, i to letelici sopstvene konstrukcije i izrade, samo nekoliko godina posle braće Rajt. Tim činom je u našoj istoriji zauzeo poziciju rodonačelnika vazduhoplovstva, a Pančevu zacrtao budućnost i nastajanje možda najznačajnijeg privrednog brenda...

Priča o doktoru Aleksiću će biti ispričana uz osvrt na dva projekta autora mr Milorada Ilića: Monografiju o Dr Aleksiću pod nazivom „Kako je poletela Srpska Sparta“ i inserte iz pozorišne predstave „Vreme leta“. 

Autor je ovaj podvig prikazao kao podvig čitave generacije znamenitih ličnosti koje su, svako na svoj način, zadužile Pančevo, među kojima su bili: Isidora Sekulić, De Svetislav Kasapinović, Milan Ćurčin, Olga Aleksić Smederevac, Mita Topalović i drugi.   

Uvodničar i moderator događaja biće Dejan Bosnić, direktor Gradske biblioteke. Učešće u programu će pored autora uzeti KUD „Stanko Paunović“ i glumac Luka Jovanović.

I ovo književno veče je deo programa "Kulturnog leta u Pančevu".

 

 

 
MarketingNajnovije vesti