• PANČEVO: Promocija knjiga o Dostojevskom u Gradskoj biblioteci

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Promocija knjiga „Moj otac, Fjodor Dostojevski“ Ljubov Dostojevskaje i „Godine bliskosti sa Dostojevskim“ Apolinarije Suslove.biće održana u utorak, 10. maja, u 19 časova u čitaonici Gradske biblioteke Pančevo.

    Na promociji će govoriti:

    • dr Zoran Živković, kritičar
    • Miroslav Damjanović, izdavač
    • Branka Margan, profesorka književnosti

    Povodom 200 godina od rođenja Dostojevskog, objavljen je istorijat porodice Dostojevski, iz ugla njegove ćerke Ljubov. Knjiga je pisana na francuskom jeziku, 1921. godine, povodom obeleževanja stogodišnjice slavnog pisca.

    Sudeći prema dnevnicima (kao što je dnevnik Apolinarije Suslove) i prepiskama javnih ličnosti koje su do nas doprle, muškarci su zaista svakodnevno bili suočeni sa delikatnošću ženskih osećanja i krhkošću svojih muza. Uz neurasteniju, ‘iza ćoška’ je vrebala tuberkuloza i, naravno, komplikacije oko porođaja, koji je neretko imao fatalan ishod. Treba ipak imati na umu, da je melodramatično izražavanje ljubavnih jada bila privilegija povlašćene klase. Služinčad i seljanke nisu poznavale luksuz, suzama nakvašenih svilenih maramica, značajnog uzdisanja i prigodnog padanja u nesvest.
    Dnevnik Apolinarije Suslove je jedno takvo svedočanstvo.

     

    Promocija knjiga Moj otac, Fjodor Dostojevski Ljubov Dostojevskaje i Godine bliskosti sa Dostojevskim Apolinarije Suslove.biće održana u utorak, 10. maja, u 19 časova u čitaonici Gradske biblioteke Pančevo.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura